Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα δίπτερο έντομο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε πολλές καλλιέργειες φρούτων. Έχει εξαπλωθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου κάνοντας την καταπολέμησή της αρκετά δύσκολη.

Στις αρχές Ιουλίου έχουμε σημαντική δραστηριότητα των ακμαίων ιδίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, με τις προσβολές να φαίνονται κυρίως στους καρπούς κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Από το στάδιο της αλλαγής χρώματος έως και την συγκομιδή, το έντομο μπορεί να καταστρέψει αρκετά είδη καρπών. Να σημειωθεί πως οι μύγες της Μεσογείου προτιμούν να εναποθέτουν τα αυγά τους σε μαλακά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και νεκταρίνια.

Για την αντιμετώπιση της είναι σημαντικό, από τα μέσα της άνοιξης, να χρησιμοποιούνται εντομοπαγίδες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην παρατήρηση της παρουσίας του εντόμου και της πορείας των πληθυσμών του. Οι γεωπόνοι συνιστούν ψεκασμούς με εντομοκτόνο, οι οποίοι ενδείκνυται να είναι καλύψεως ή δολωματικοί.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών

Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Οι ψεκασμοί εδώ συνιστάται να γίνονται κάθε εβδομάδα.

Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται επίσης ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα. Όταν οι καλλιέργειες βρίσκονται κοντά σε οικίες, και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, οι δολωματικοί ψεκασμοί οφείλεται να είναι καθολικοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούνται από το σύνολο των καλλιεργητών. 

Ψεκασμοί με εντομοκτόνα

Στην περίπτωση αυτή, γίνονται ψεκασμοί καλύψεως, με χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την καλλιέργεια. Θα πρέπει να ψεκάζεται όλο το φύλλωμα του δένδρου και η συχνότητα των ψεκασμών εξαρτάται από τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου.

Μερικές από τις εντομοκτόνες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της Μύγας της Μεσογείου είναι:

  • Acetamiprid (Νεονικοτινοειδές)
  • Beta-cyfluthrin (Συνθετικό Πυρεθροειδές)
  • Deltamethrin (Συνθετικό Πυρεθροειδές)
  • Lambda-Cyhalothrin (Συνθετικό Πυρεθροειδές)

Ανεξαρτήτως του τρόπου αντιμετώπισης της Μύγας της Μεσογείου, επιβάλλεται η συλλογή, η απομάκρυνση και η καταστροφή όλων των προσβεβλημένων καρπών, τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και εκείνων που παραμένουν πάνω στα δέντρα. Επίσης, συστήνεται ο καθαρισμός του εδάφους από τα αγριόχορτα στην προσβληθείσα περιοχή.