Η ελιά αποτελεί ένα δέντρο γνωστό σε όλους μας, με καρπό μεγάλης βαρύτητας για τη χώρα μας, τόσο γαστρονομικά όσο και οικονομικά. Αυτό που δεν είναι γνωστό σε όλους είναι ότι πέρα από τις κλασικές ελιές, υπάρχει και μια ποικιλία της οποίας ο καρπός έχει λευκό χρώμα. Με καταγωγή από την αρχαιότητα, όπου την χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς λόγους, το λευκό της χρώμα συμβολίζει την αγνότητα. Μοναδικό χαρακτηριστικό της Leucocarpa, γνωστή και ως Leucolea, είναι οι μικρές ελιές που κατά το στάδιο της ωρίμανσης παίρνουν ένα λευκό χρώμα. Οι καρποί της είναι γνωστοί στις περιοχές της νότιας Ιταλίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Καλαβρίας. Εκτός από την Ιταλία, την ποικιλία τη συναντάμε σε χώρες όπως τη Μάλτα, το Μαρόκο και τη Λιβύη.
Μέσα από επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν, κατάφεραν μέσω του γενετικού χαρακτηρισμού να εξηγήσουν που οφείλεται αυτό το μοναδικό λευκό χρώμα που παίρνουν οι ελιές. Η απάντηση βρίσκεται στην απενεργοποίηση των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών. Συγκεκριμένα, στην ποικιλία Leucocarpa, η ενεργοποίηση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης δεν εμφανίζεται καθόλου, με αποτέλεσμα το λευκό χρώμα των καρπών να μην μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα στην παραγωγή λαδιού από τη συγκεκριμένη ποικιλία, καθώς το προϊόν που παράχθηκε ήταν εξαιρετικά παρθένο και δεν διέφερε από τα λάδια των κοινών ελαιοποιήσιμων ποικιλιών. Τα χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν, αφορούσαν την σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γεύση και τα αρώματα. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι οι λευκές ελιές φέρονται να έχουν πιο γλυκιά γεύση από τις πράσινες και τις μαύρες ελιές του εμπορίου, επειδή έχουν συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών με πικρή γεύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής καθώς τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ως φυσικό συντηρητικό των ελιών.
Τα υπάρχοντα δέντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πολύ λίγα και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν αρκετά προγράμματα για τη διάσωσή της, σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Συγκεκριμένα στη Μάλτα, γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας με την συμβολή όλων των υπεύθυνων φορέων.