Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa σε εσπεριδοειδή (συγκεκριμένα σε δέντρα πορτοκαλιάς) και σε φυτά του είδους Elaeagnus angustifolia (μοσχοϊτιά ή τζιτζιφιά).
Ήδη οι φυτοϋγειονομικές αρχές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας ενημέρωσαν την Ε.Ε. και τα Κράτη - Μέλη της για την σημαντικότητα του επιβλαβούς αυτού βακτηρίου.
Στην Ελλάδα η ΔΑΟΚ Δράμας επισημαίνει με ανακοίνωσή της, την αφύπνιση των αρμόδιων προσώπων που πραγματοποιούν τις μετακινήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού μεταξύ των χωρών. Το Xylella fastidiosa είναι ένα βακτήριο το οποίο ζει στα ξυλώδη αγγεία των φυτών - ξενιστών και εισέρχεται από αυτά ανοδικά και καθοδικά. Οι πληθυσμοί του βακτηρίου φράσουν τα αγγεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του νερού. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του είναι οι 26 με 28°C και έχει την ικανότητα να μολύνει πολλά δέντρα χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων, λειτουργώντας έτσι ως πηγή μολύσματος για τα έντομα φορείς.
Επιβεβαιωμένα έχει μολύνει καλλιέργειες ελιάς, αμυγδαλιάς, πικροδάφνης, αμπέλου, λεβάντας, πελαργονιού, καρυδιάς, κερασιάς, βερικοκιάς και δεντρολίβανου. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι ξηράνσεις σε φύλλα και ταχύτατη αποπληξία ολόκληρου του δέντρου.
Το παθογόνο δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα αλλά απειλεί την ελιά, την άμπελο και τα οπωροφόρα δέντρα. Επειδή, η διαπίστωση της παρουσίας του στην χώρα μας είναι άκρως σημαντική, από το 2014 έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία το 2013 σε δέντρα ελιάς στην Απουλία της Ιταλίας και έπειτα στην Τοσκάνη. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε και στη Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία καθώς και Ισραήλ.
Η πρόληψη της προσβολής βασίζεται στη χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένο από το βακτήριο. Σύμφωνα με το Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2021 επιβάλλονται μέτρα για την εισαγωγή φυτών - ξενιστών προς φύτευση από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε. Τα φυτά που προορίζονται για φύτευση θα πρέπει να έχουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Τέλος, οι φυτωριακές μονάδες οφείλουν να ακολουθούν πιστά την φυτοϋγειονομική νομοθεσία.
Μεμονωμένα ο κάθε καλλιεργητής θα πρέπει να ενημερώνει φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του ΔΑΟΚ σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα σε δέντρα ελιάς, στο αμπέλι, σε οποιονδήποτε οπωρώνα ή και σε καλλωπιστικά φυτά.