Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τα έτη 2023-2027 αλλάζει το σκηνικό σε ό,τι ίσχυε στις προηγούμενες ΚΑΠ. Το ελληνικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ έλαβε άτυπα την εντολή για τις διαδικασίες εκκίνησης της έγκρισης από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η επίσημη έγκριση αναμένεται να δοθεί περίπου στα τέλη Νοεμβρίου.
Τι αλλάζει όμως;
Οι αγρότες θα διαπιστώσουν δύο βασικότερες αλλαγές. Η πρώτη σχετίζεται με τους φιλικούς μετασχηματισμούς αλλά και τους ψηφιακούς όσον αφορά το περιβάλλον, δράσεις δηλαδή φιλοπεριβαλλοντικές και ψηφιακές. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους ελέγχους που θα γίνουν ακόμη αυστηρότεροι.
«Η μεγάλη αλλαγή που έχουμε πλέον είναι η στροφή προς μια «φιλοπεριβαλλοντική» κατεύθυνση, με δράσεις όμως που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί μας, τόσο στον Πυλώνα I που είναι οι άμεσες ενισχύσεις, όσο και στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά τις επενδύσεις», όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας.
Σχετικά με τους αυστηρούς ελέγχους αυτό που δήλωσε ο κ. Μπαγινέτας, «οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται βάσει δεικτών και σε περιπτώσεις παραβίασης τους από οποιαδήποτε χώρα θα επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα τώρα με τα Eco-Schemes του πυλώνα Ι, ο συνολικός προϋπολογισμός για την υπόλοιπη Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%, η Ελλάδα όμως κατάφερε να διατηρήσει τα ίδια χρήματα που έλαβε και στην προηγούμενη ΚΑΠ. Τα προηγούμενα χρόνια όπως και τώρα το ποσό των χρημάτων που αναλογεί στο πυλώνα Ι ανέρχεται στα 1,9 δις. ευρώ. Τώρα όμως, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ, το 25% των χρημάτων αυτών θα κατευθύνεται προς τα οικολογικά σχήματα (Eco-Schemes).
Έτσι, «από τη νέα χρονιά οι αγρότες με τη δήλωση ΟΣΔΕ 2023, εκτός των όσων δηλώνουν τις περασμένες χρονιές θα πρέπει να επιλέξουν και μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων που θα είναι αναρτημένη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είναι η εφαρμογή αμειψισποράς, η διατήρηση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κ.α.» τόνισε ο κ. Μπαγινέτας.
Αν δηλαδή ένας παραγωγός έχει δηλώσει για αυτή και την επόμενη χρονιά τις ίδιες εκτάσεις και δεν υπάρχει καμία δράση οικολογικού σχήματος, τότε η ενίσχυσή του θα είναι μειωμένη κατά 25%. Η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική για τον κάθε παραγωγό αλλά υποχρεωτική για το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο πρώτα χρόνια από το 2023 έως και το 2025 αν δεν απορριφθεί κάποιο από το ποσό του 25% του Eco-Schemes, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ξανά για την βασική ενίσχυση. Τα επόμενα όμως δύο χρόνια της ΚΑΠ, αν η χώρα δεν χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό στο τέλος θα το χάσει.
Όσον αφορά τώρα τον πυλώνα ΙΙ, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία το 35% των συνολικών πόρων θα πρέπει να οδηγείται σε φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις. Πιθανότατα, τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Εκεί θα είναι υποχρεωτική η ένταξη φιλοπεριβαλλοντικών επενδύσεων, όπως η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων, η παραγωγή βιοαερίου κ.α., όπως επεσήμανε ο κ. Μπαγινέτας.