Για τους αγρότες που θα επιλέξουν κάποια από τις εναλλακτικές καλλιέργειες έχει αποφασιστεί πριμ 60 ευρώ ανά στρέμμα στα πλαίσια της ενίσχυσης της ΚΑΠ 2023-2027 στην Ελλάδα, που καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές. Στόχος είναι η επιλογή φυτικών ειδών, ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες, με στόχο την προσαρμογή στις επικρατούσες κλιματικές αλλαγές.
Οι ανθεκτικές, εναλλακτικές ποικιλίες είναι οι εξής:
- Κινόα
- Τεφ
- Μαύρο σιτάρι
- Νιγκέλα
- Καμελίνα
- Μουκούνα
- Χια
- Γλυκοπατάτα
- Σιταροκρίθαρο
- Τσουκνίδα (για ίνα)
- Λινάρι (για ίνα και για λάδι)
Η επιλογή των συγκεκριμἐνων καλλιεργειών αποφασίστηκε ύστερα από πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα με κριτήρια τις μειωμένες αρδευτικές ανάγκες και την κάλυψη αυτών από το βρόχινο νερό καθώς και τις μειωμένες θρεπτικές τους απαιτήσεις.
Οι αγοραστές προϊόντων των συγκεκριμένων καλλιεργειών, είναι εταιρείες συσκευασίας superfoods, οι οποίες πωλούν τα προϊόντα σε μικρές συσκευασίες υψηλού κόστους. Όπως ανέφερε στην Agrenda ο καθηγητής του εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μπιλάλης Δημήτρης, οι παραγωγοί της καμελίνας θα πρέπει να έχουν διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση στη νέα κατάσταση. Επίσης, είναι σημαντικό ότι δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης του ΠΑΑ για την κατασκευή μονάδων εκχύλισης με κοχλιοπρέσα για μεταποίηση του σπόρου της καμελίνας σε έλαιο (30 έως 45% ελαιοπεριεκτικότητα), το οποίο θα πωληθεί για βιομηχανική χρήση. Η αξία του ελαίου έγκειται στα συστατικά του καθώς αποτελεί πλούσια πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών.
Μεγαλύτερο πριμ ύψους 70 ευρώ το στρέμμα διεκδικείται για την ελαιοπαραγωγή στο πλαίσιο του νέου πρασινίσματος. Τα 60 ευρώ θα δίνονται αφού οι παραγωγοί εφαρμόσουν τις “εθελοντικές οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας” με βάση τις καθοδηγήσεις του ΥΠΑΑΤ. Τέλος, για το τριομήνιο κριθάρι διεκδικείται έως 52 ευρώ το στρέμμα.