Όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων θέλουν να προσκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από την καλλιέργειά τους. Η τεχνολογία της γεωργίας ακριβείας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθεί στην παραγωγική διαδικασία και να γίνει άλλο ένα εργαλείο για τη βελτίωση της καλλιέργειας. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να αποτελέσει έναν προσιτό και εύκολο τρόπο να ωφεληθεί ένας παραγωγός από τις δυνατότητες της έξυπνης γεωργίας και να οδηγηθεί σε μια κλιματικά έξυπνη παραγωγή.
Πώς οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα βοηθήσουν τον παραγωγό;
Παρόλο που μετεωρολογικοί σταθμοί υπάρχουν στη διάθεσή μας εδώ και αρκετό καιρό, οι περισσότεροι αγρότες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς. Χάρη στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things - IoT), είναι εφικτό πλέον να συλλέγονται δεδομένα από απόσταση με συνέπεια και αυτοματοποίηση. Οι συνδεδεμένοι αισθητήρες πάνω στο σταθμό μπορούν να συλλέγουν τα δεδομένα που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του αγρού. Στη συνέχεια, αυτά αποστέλλονται, συνήθως μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet του ενδιαφερομένου παραγωγού μέσω μιας πλατφόρμας ανάλογα με τον πάροχο που θα επιλέξει.
1. Ένας μετεωρολογικός σταθμός θα βοηθήσει τον παραγωγό πότε να φυτέψει
Για τη σωστή βλάστηση, οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται όταν το έδαφος έχει την βέλτιστη θερμοκρασία. Αν και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν θερμόμετρα εδάφους για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, αυτή η δραστηριότητα είναι κουραστική και χρονοβόρα. Ένας μετεωρολογικός σταθμός στο αγρόκτημα, εξοπλισμένος με αισθητήρα θερμοκρασίας, θα διευκολύνει πολύ τη διαδικασία λήψης των δεδομένων. Ο σταθμός θα μπορεί ακόμη και να ειδοποιήσει όταν είναι καιρός να τοποθετηθούν οι σπόροι μας στο έδαφος.
2. Ένας μετεωρολογικός σταθμός θα βοηθήσει με το χρονοδιάγραμμα των γεωργικών εργασιών
Με τη λήψη πληροφοριών καιρού σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει ένας μετεωρολογικός σταθμός τοποθετημένος στην καλλιέργεια, ο παραγωγός θα είναι σε θέση να εκτελεί καλλιεργητικές πρακτικές όπως η καταπολέμηση ζιζανίων και παρασίτων με τον βέλτιστο προγραμματισμό, την καταλληλότερη περίοδο.
3. Μπορούν να αποφευχθούν οι ζημιές από τον άνεμο
Εάν καλλιεργούνται στο αγρόκτημά καλλιέργειες που είναι ευαίσθητες στον άνεμο, πρέπει να ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να προβλέψουμε με περισσότερη ακρίβεια πότε πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.
4. Γνωρίζουμε πότε πρέπει να ποτίσουμε και πόσο
Ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να παρακολουθεί τα συνολικά ποσά των βροχοπτώσεων. Οι υψηλής ποιότητας μετεωρολογικοί σταθμοί εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης διαθέτουν βροχομετρητή. Αφού ελεγχθεί το ποσοστό βροχόπτωσης, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πιο στοχευμένη απόφαση για το πόσο πότισμα θα χρειαστεί το χωράφι. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μας βοηθά να αποφύγουμε τη χρήση υπερβολικού νερού και έτσι να μειώσουμε το νερό άρδευσης.
Τύποι αισθητήρων καιρού και πώς λειτουργούν στη γεωργία
- Ανεμόμετρο - Μετρά την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου.
- Θερμόμετρο - Μετρά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία.
- Υγρόμετρο - Μετρά τη σχετική υγρασία χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό υδρατμών στον αέρα.
- Βαρόμετρο - Μετρά την ατμοσφαιρική πίεση για την πρόβλεψη των βροχοπτώσεων.
- Μετρητής βροχής - Μετρά τις υγρές βροχοπτώσεις χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτό δοχείο. Συνήθως αδειάζουν αυτόματα και μετρούν την ποσότητα των βροχοπτώσεων σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.
- Πυρανόμετρο - Μετρά τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο σε Watt ανά τετραγωνικό μέτρο (χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της «εξαπάνωσης», ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται το νερό από το έδαφος).
- Αισθητήρας UV - Μετρά τις ακτίνες UV από τον ήλιο. Αυτοί οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ακριβείας σε συγκεκριμένες καλλιέργειες όπως η κάνναβη, όπου η υπερέκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη φύλλων ακροβατικών ή να επηρεάσει τη δραστικότητα.
- Αισθητήρας υγρασίας φύλλων - Μετρά την επιφανειακή υγρασία των φυτών σε κλίμακα 0-15 (ξηρή έως κορεσμένη). Τα δεδομένα από αυτούς τους αισθητήρες χρησιμοποιούνται στον έλεγχο μυκητιασικών ασθενειών.
- Αισθητήρας υγρασίας εδάφους - Μετρά την υγρασία στο έδαφος.
- Αισθητήρας θερμοκρασίας εδάφους - Παρακολουθεί τη θερμοκρασία του εδάφους για την ανίχνευση κατάψυξης ή υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να θέσουν τις καλλιέργειες σε κίνδυνο. Χρησιμοποιείται επίσης για τον υπολογισμό του ποσοστού εξαπνομετατροπής.
Οι πιο συνηθισμένοι αισθητήρες σε έναν μετεωρολογικό σταθμό για έξυπνη γεωργία
Ακόμα κι αν ένας μετεωρολογικός σταθμός δεν διαθέτει όλους τους παραπάνω αισθητήρες, οι περισσότεροι έχουν αισθητήρες για θερμοκρασία, υγρασία και την βροχόπτωση καθώς αυτά είναι τα πλέον χρήσιμα για τις περισσότερες προβλέψεις. Συνιστάται όμως, ένας σταθμός να έχει και τη δυνατότητα επέκτασης σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσβαση σε δεδομένα από περισσότερους αισθητήρες.
Κόστος ενός μετεωρολογικού σταθμού
Τα βασικά μοντέλα κοστίζουν γύρω στα 40 ευρώ, αλλά αυτά έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα και συνήθως μετρούν μόνο τη θερμοκρασία εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, την υγρασία και τη βαρομετρική πίεση, δηλαδή κάποιες βασικές μετρήσεις για να αποκτήσει ο παραγωγός την πρώτη εικόνα.
Οι σταθμοί μεσαίας κατηγορίας κυμαίνονται από 100-300 ευρώ όπου μαζί με τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη βαρομετρική πίεση, περιλαμβάνουν επίσης μετρήσεις βροχόπτωσης και ανέμου και τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ορισμένα μοντέλα αυτής της κατηγορίας διαθέτουν επιπλέον αισθητήρες, για την υπεριώδη και ηλιακή ακτινοβολία ή ακόμα και ανιχνευτή κεραυνών.
Οι επαγγελματικοί μετεωρολογικοί σταθμοί υψηλής ποιότητας ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν να αγγίζουν τιμές άνω των 1000 ευρώ όταν αναβαθμίζονται με πρόσθετους αισθητήρες. Είναι πολύ πιο ακριβείς και ανθεκτικοί από τους αντίστοιχους των 2 προηγούμενων βαθμίδων. Το ανεμόμετρο στους επαγγελματικούς σταθμούς είναι ξεχωριστό από το κύριο περίβλημα του αισθητήρα για βέλτιστη τοποθέτηση του αισθητήρα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια των μετρήσεων. Οι σταθμοί επαγγελματικού επιπέδου περιλαμβάνουν αισθητήρες υψηλής ακρίβειας που έχουν σχεδιαστεί για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και για τη γεωργία.
Πώς χρησιμοποιούμε τα δεδομένα από έναν μετεωρολογικό σταθμό;
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί δίνουν μια άμεση εικόνα του καιρού, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα είναι η αναζήτηση κάποιου μοτίβου με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα στη φύτευση μιας καλλιέργειας η οποία είναι ευαίσθητη στον παγετό, σίγουρα δεν θέλουμε να φυτέψουμε όταν ο κίνδυνος παγετού και ψύχους είναι ακόμη υψηλός. Χρησιμοποιώντας αρχειοθετημένα δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών για μια χρονική περίοδο, μπορεί να είναι εφικτό να ληφθεί μια καλύτερη απόφαση σχετικά με το πότε είναι καλύτερο να φυτέψουμε αυτές τις καλλιέργειες αλλά και να τις ποτίσουμε.
Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί συνοδεύονται από πακέτα λογισμικών, δηλαδή προγράμματα για τους υπολογιστές είτε ακόμα και σαν εφαρμογές στα κινητά μας. Είναι πολύ χρήσιμη η επένδυση σε τέτοια προγράμματα που επιτρέπουν την ανάλυση των δεδομένων, καθώς μας επιτρέπουν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα εύκολα και γρήγορα χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης. Τέτοιες λειτουργίες είναι διαθέσιμες σε πολλούς σταθμούς μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας και ανάλογα με το πακέτο και τις διάφορες αναλύσεις που προσφέρουν, διαφοροποιούνται στο κόστος ή και στην ευκολία της χρήσης.