1. Ποτίζουμε υπερβολικά
Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι όλα τα φυτά χρειάζονται συχνό πότισμα και ότι πρέπει να ποτίζονται με τον ίδιο τρόπο. Η ικανότητα αποθήκευσης νερού ποικίλλει μεταξύ των ειδών και επομένως οι ανάγκες σε νερό είναι διαφορετικές. Ορισμένα είδη έχουν υψηλότερες ανάγκες σε συντήρηση και μαραίνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες χωρίς υγρασία. Ωστόσο, πολλά φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα, και μερικά απαιτούν ακόμη λιγότερο από αυτό. Το κύριο σύμπτωμα της υπερβολικής υγρασίας είναι ο μαρασμός ή το κιτρίνισμα των κάτω και εσωτερικών φύλλων. Εάν η περίσσεια νερού συνεχιστεί, τα φυτά μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, όπως καψίματα, πτώση φύλλων, εμφάνιση μούχλας εώς και θάνατο.
Εμφάνιση μούχλας στο φυτό εξαιτίας υπερβολικού ποτίσματος
Κάντε το σωστά:
- Eλέγχετε το χώμα της γλάστρας ανά 3 μέρες, τοποθετώντας το δάκτυλό σας σε βάθος περί τα 2-3 εκατοστά για να αναγνωρίσετε την πραγματική υγρασία του. Εάν το χώμα είναι στεγνό, μπορείτε να προχωρήσετε και να το ποτίσετε.
- Ο ιδανικός τρόπος για να ποτίσετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου είναι να ποτίζετε με αργό ρυθμό μέχρι να αρχίσει να φεύγει το νερό από την οπή αποστράγγισης και στη συνέχεια να πετάξετε το νερό που περισσεύει από κάτω.
- Αν στο φυτό σας αρέσει η υγρασία στην ατμόσφαιρα, όπως στα περισσότερα εσωτερικού χώρου με τροπική προέλευση, αντί να το ποτίζετε υπερβολικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ψεκάζετε τα φύλλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Συνήθως, όσο πιο παχιά είναι τα φύλλα τόσο λιγότερο νερό χρειάζεται ένα φυτό, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες αραιώνουμε ακόμα περισσότερο τα ποτίσματα.
- Ιδανικά μπορείτε να προμηθευτείτε ένα απλό και οικονομικό υγρασιόμετρο-πεχάμετρο, για να ελέγχετε το ποσοστό υγρασίας σε κάθε γλάστρα.
- Αν έχετε υπερποτίσει ένα φυτό κι έχει μαραθεί ή βλέπετε συμπτώματα μούχλας, αφαιρέστε το από την γλάστρα, και αφήστε το χώμα να στεγνώσει καλά.
2. Μη ευνοικές συνθήκες περιβάλλοντος
Η θέση κάθε φυτού ανάλογα με τα ρεύματα κρύου ή ζεστού αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξή του, με την ξηρή ατμόσφαιρα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξή τους. Η υγρασία στα περισσότερα σπίτια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτή που θα βρείτε στο φυσικό περιβάλλον ενός φυτού. Ένα συχνό λάθος είναι να τοποθετούμε τα φυτά μας κοντά σε σώματα θέρμανσης, κλιματιστικά, σε ανοιχτά παράθυρα είτε σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό και σκόνη. Μερικά φυτά είναι αρκετά ευαίσθητα και χρειάζονται επιπλέον φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι τα φύλλα τους δεν στεγνώνουν τελείως. Μπορεί τα συμπτώματα να μην είναι άμεσα, ωστόσο μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσουν το φυτό σε στρες και σε μαρασμό.
Ψεκασμός του φυτού με νερό
Κάντε το σωστά:
- Το ιδανικό εύρος υγρασίας είναι μεταξύ 40%-60%, όμως τα περισσότερα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά επίπεδα.
- Μετακινήσετε το φυτό σε σημείο όπου έχει τις βέλτιστες συνθήκες φωτισμού, ώστε να μην αφυδατώνεται τελείως.
- Βρείτε τρόπους να αυξήσετε την υγρασία, είτε ψεκάζοντας με νερό τα φύλλα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε ιδανικά παίρνοντας έναν υγραντήρα για φυτά.
3. Έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες φυτών είναι να εκθέτουν τα φυτά τους στο άμεσο ηλιακό φως. Μπορεί να τα βάλουν σε ένα περβάζι παραθύρου ή έξω στην μπροστινή βεράντα, υποθέτοντας ότι απαιτείται πολλή ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί το φυτό. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από τροπικά δάση όπου είναι συνηθισμένα στη σκιά. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φυτά που φτάνουν στα σπίτια μας, καλλιεργήθηκαν σε ένα θερμοκήπιο όπου πιθανότατα επίσης είχαν άφθονη σκίαση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Όπως και οι άνθρωποι, η έκθεση σε έντονες ακτίνες UV και σε άμεση πηγή θερμότητας προκαλεί στα φυτά αφυδάτωση και μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο, προκαλώντας αντιαισθητικές καφέ κηλίδες στο φύλλωμα που δεν θα γίνουν ξανά πράσινα.
Κάντε το σωστά:
- Οφείλετε να ελέγχετε πάντα την κάρτα που συνοδεύει το φυτό για να δείτε πόσο ηλιακό φως χρειάζεται πραγματικά, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιλέξτε τον άμεσο ήπιο ήλιο μόνο πολύ νωρίς το πρωί, και μόνο για δύο ώρες το πολύ. Για άμεσο φως όλη την ημέρα, και τουλάχιστον πέντε έως έξι ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα, επιλέξτε παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμο.
- Ωστόσο, τον χειμώνα μην πλησιάζετε τα φυτά σας πολύ κοντά στο παράθυρο, καθώς ναι μεν παίρουν το απαραίτητο φως, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι σε θέση να χειριστούν τα ψυχρά ρεύματα που ίσως δημιουργούνται σε εκείνη τη θέση.
- Για έμμεσο φως μπορεί τοποθετήσετε σε παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό ή σε εσωτερικά δωμάτια που λαμβάνουν πλήρες φως από παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.
- Για μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας φωτός, πολλά υγρασιόμετρα-πεχάμετρα συνδυάζουν επίσης φωτόμτετρο για να μετράει την ηλιακή ακτινοβολία.
Καφέ-κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του φυτού
4. Μεταφυτεύουμε αμέσως ή πολύ νωρίς
Πολύ συχνά παίρνοντας ως νέοι γονείς ένα φυτό εσωτερικού χώρου, το μεταφυτεύουμε αμέσως μόλις φτάσουμε σπίτι, θεωρώντας ότι του παρέχουμε τη μέγιστη φροντίδα, ή νιώθουμε ότι πρέπει να μεταφυτεύουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αν και σίγουρα χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο απαραίτητο τελικά.
Η μεταφύτευση είναι μια αγχωτική εμπειρία για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας. Οι ρίζες τους δεν αρέσκονται να αλλάζουν περιβάλλον πολύ συχνά και μπορεί να τους πάρει πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη, ειδικά για ένα νέο φυτό το οποίο χρειάζεται ήδη αρκετές εβδομάδες για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον μέσα στο σπίτι σας. Η άμεση μεταφύτευση προσθέτει περισσότερο στρες και καθιστά πιο δύσκολο για το φυτό να εγκλιματιστεί.
Κάντε το σωστά:
- Περιμένετε μέχρι να παρατηρήσετε ρίζες να βγαίνουν γύρω από τον πάτο της γλάστρας ή να μεγαλώνουν μέσα από τις τρύπες αποστράγγισης. Ο μαρασμός και η καθυστερημένη ανάπτυξη είναι επίσης σημάδια για το πότε το φυτό σας θα χρειαστεί λίγο επιπλέον χώρο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.
- Μεταφυτεύστε γρήγορα και επιστρέψτε το φυτό στο σημείο που ήταν πριν το γρηγορότερο, προκειμένου να περιορίσετε το σοκ.
- Κατά την μεταφύτευση χρησιμοποιήστε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου καθώς είναι σε θέση να κρατάει περισσότερη υγρασία, χαρακτηριστικό που χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί εντός του σπιτιού.
Μεταφύτευση φυτών
5. Μεταφυτεύουμε σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα
Θεωρούμε συχνά ότι η επαναφύτευση σε μια πολύ μεγαλύτερη γλάστρα θα αφήσει περισσότερο χώρο στο φυτό να επεκταθεί, μακροπρόθεσμα, κάνοντάς να αναπτυχεθεί περισσότεο. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει για κάποια φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα και εξαπλώνονται, δεν ισχύει για όλα τα φυτά. Είναι προτιμότερο στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, οι ρίζες να είναι ελαφρώς στριμωγμένες, ώστε να δίνεται ώθηση για ανάπτυξη στα υπεργεια μέρη, φύλλα, βλαστούς, άνθη κλπ. Εάν μεταφυτεύσετε σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, τα πιο αργά αναπτυσσόμενα φυτά εσωτερικού χώρου θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν το ριζικό σύστημα και έτσι μπορεί να επιβραδύνουν την υπέργεια ανάπτυξη.
Κάντε το σωστά:
- Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά η ιδανική πρακτική για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, είναι να επιλέγετε για την μεταφύτευση μια γλάστρα μεγαλύτερη μόνο ένα έως δύο μεγέθη το πολύ.
- Η μεγάλη ποσότητα χώματος στη μεγάλη γλάστρα, μπορεί επίσης να συγκρατήσει πάρα πολύ νερό, καθώς δεν υπάρχουν ρίζες που να το απομακρύνουν, οδηγώντας σε πιθανά προβλήματα με τη σήψη των ριζών.