Η διαφυλλική θρέψη αφορά την εφαρμογή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά μέσω ψεκασμού των φύλλων τους. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί μπορούν να αξιοποιηθούν για τη γρήγορη αφομοίωση θρεπτικών στοιχείων από την καλλιέργεια. Παρ’ όλα αυτά, όταν θέλουμε να εφαρμόσουμε διαφυλλικό ψεκασμό σε κάποιο φυτό ή καλλιέργεια θα πρέπει να τηρούμε κάποια απαραίτητα κριτήρια και προϋποθέσεις για την επιτυχία της εφαρμογής και την αποφυγή ζημιάς στην παραγωγή.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των διαφυλλικών ψεκασμών
1) Χρόνος εφαρμογής του διαφυλλικού ψεκασμού
Η περίοδος εφαρμογής των διαφυλλικών ψεκασμών θα πρέπει να συμπίπτει με την περίοδο βλαστικής ανάπτυξης των φυτών. Αξίζει να επισημάνουμε πως η νεαρή βλάστηση ανταποκρίνεται καλύτερα από τη γερασμένη και μπορεί να αφομοιώσει μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Επίσης καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της εφαρμογής αποτελεί η στιγμή της ημέρας που θα επιλεχθεί για την εφαρμογή του ψεκασμού, καθώς το διάλυμα θα πρέπει να μείνει στην επιφάνεια των φύλλων για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την εξάτμισή του, έτσι ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να προλάβουν να εισχωρήσουν στο φυτό μέσω των στομάτων των φύλλων τους. Ο σωστός χρόνος εφαρμογής λοιπόν θα μας εξασφαλίσει την καλύτερη αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και πόρων.
2) Την επιλογή του κατάλληλου τύπου λιπάσματος με τη σωστή σύνθεση όσον αφορά τις αναλογίες του σε θρεπτικά στοιχεία
Αυτό συμβαίνει καθώς το κάθε είδος φυτού έχει και διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για τη σωστή και εύρωστη ανάπτυξή του. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος εκτός των άλλων, θα εξασφαλίσει και την αποφυγή εμφάνισης κάποιας τροφοπενίας στην καλλιέργεια.
3) Την επιλογή της κατάλληλης συγκέντρωσης του λιπάσματος στο θρεπτικό διάλυμα προς ψεκασμό
Η συγκέντρωση λιπάσματος συμβάλλει επίσης στην επιτυχία της εφαρμογής του διαφυλλικού ψεκασμού και στην αφομοίωση της απαιτούμενης ποσότητας θρεπτικών στοιχείων από την καλλιέργεια. Η συγκέντρωση του θρεπτικού διαλύματος εξαρτάται από:
- Τον τύπο του λιπάσματος
- Τη συγκέντρωσή του σε θρεπτικά στοιχεία
- Το είδος και τις ειδικές απαιτήσεις της καλλιέργειας
- Το στάδιο της καλλιέργειας
- Τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος
4) Τη σωστή και ομοιόμορφη κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας της καλλιέργειας
Αυτός ο παράγοντας σχετίζεται με την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού (επιλογή κατάλληλου τύπου ακροφυσίων κλπ), καθώς επίσης και με την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής ψεκασμού έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κάλυψη όλης της φυλλικής επιφάνειας των φυτών.
5) Τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν
Η θερμοκρασία (οι κατάλληλες θερμοκρασίες στις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε διαφυλλικό ψεκασμό κυμαίνονται μεταξύ 17 - 27 °C), η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας (καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας), η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και η ταχύτητα του ανέμου μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές στην καλλιέργεια.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή διαφυλλικών ψεκασμών σε περιόδους όπου επικρατούν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς τα στρεσαρισμένα φυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν με ιδανικό τρόπο τα θρεπτικά στοιχεία που εφαρμόστηκαν.
6) Τη συνδυαστικότητα ανάμεσα στα σκευάσματα που επιλέχθηκαν
Στη χώρα μας συνήθως επιλέγεται ο συνδυασμός περισσότερων του ενός σκευασμάτος κατά την εφαρμογή ψεκασμών (π.χ. συνδυασμός εντομοκτόνου με λίπασμα κ.ο.κ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη δυνατότητα συνδυασμού αυτών των σκευασμάτων για την αποφυγή ζημιάς στην καλλιέργεια. Στην περίπτωση που δεν δίνονται οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα συνδυασμού του σκευάσματος από τον παρασκευαστή, θα πρέπει να γίνεται παρασκευή μικρού όγκου σκευάσματος για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού και ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καλλιέργεια. Ενδεικτικά, το διάλυμα ψεκασμού θα πρέπει να είναι διαυγές και να μη δημιουργεί ίζημα στον πάτο του δοχείου.
7) Το pH του διαλύματος
Το pH του διαλύματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του διαφυλλικού ψεκασμού και θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και να ρυθμίζεται καταλλήλως. Από το pH του διαλύματος θα εξαρτηθούν παράγοντες που σχετίζονται με:
- Τη διαλυτότητα των στοιχείων στο διάλυμα ψεκασμού
- Τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στην καλλιέργεια
- Τη σταθερότητα του διαλύματος ψεκασμού και των θρεπτικών στοιχείων που είναι διαλυμένα σε αυτό
Ιδανικά, στις περισσότερες περιπτώσεις το pH θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα εύρος τιμών ανάμεσα στο 5,5 - 6,5 για ιδανικά αποτελέσματα. Πολύ χαμηλό pH θα οδηγήσει σε κλείσιμο των στομάτων των φύλλων και σε αποτυχία των φυτών να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία, ενώ πολύ υψηλές τιμές pH μπορούν να οδηγήσουν σε εγκαύματα στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών. Για αυτούς τους παραπάνω λόγους απαιτείται να γίνεται μέτρηση του pH και αν χρειάζεται να ρυθμίζεται αναλόγως. Για τη σωστή ρύθμιση της τιμής pH του διαλύματος ψεκασμού συνιστάται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε θέματα θρέψης ή τον γεωπόνο της περιοχής σας.