H καλλιέργεια κιτρινόσαρκων, ή αλλιώς χρυσών, ποικιλιών ακτινιδίου (Actinidia chinensis) που έχουν τα τελευταία χρόνια κερδίσει την παγκόσμια αγορά ξεκινά να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Αυτοί οι ιδιαίτεροι, κίτρινοι καρποί αποτελούν συγγενικά είδη του κοινού πρασινόσαρκου ακτινιδίου (Actinidia deliciosa), με την ποικιλία “Soreli” να είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία. Το ακτινίδιο, αν και ο περισσότερος κόσμος δεν το ταυτίζει με την Ελλάδα, είναι πλέον ένα από τα δυναμικά και εξελισσόμενα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.
Για ποιους λόγους οι καταναλωτές επιλέγουν τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια;
Οι βασικές διαφορές των κιτρινόσαρκων ακτινιδίων σε σχέση με τα πράσινα ακτινίδια είναι η γεύση τους και η διατροφική τους αξία. Τα κιτρινόσαρκα είναι σαφώς πιο γλυκά, συγκριτικά με την γνωστή ποικιλία Hayward, καθώς συλλέγονται με περισσότερα σάκχαρα και υπερέχουν των πρασινοσάρκων ποικιλιών σε βιταμίνες Α, C και Ε και στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες. Είναι αρκετά ζουμερός καρπός, με δροσερή γεύση, γεγονός που το κάνει ελκυστικό για τα παιδιά και τους μεγάλους.
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των κιτρινόσαρκων ακτινιδίων είναι ότι εξωτερικά δεν έχουν χνούδι, όπως έχουν τα πράσινα ακτινίδια και διαθέτουν πιο λεπτό δέρμα με αποτέλεσμα:
- Να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να αφαιρεθεί η φλούδα τους.
- Να αποθηκεύονται πιο ώριμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα πράσινα.
- Να καταναλώνονται πολύ πιο μαλακά από τα πράσινα.
Που καλλιεργούνται οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες ακτινιδίων στην Ελλάδα και ποια είναι η επικρατέστερη;
Η βασική περιοχή όπου καλλιεργείται το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο στη χώρα μας είναι η Άρτα, η οποία έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά καλλιεργώντας κιτρινόσαρκες ποικιλίες ακτινιδίου με κύριο σκοπό την εξαγωγή τους στις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και του Λιβάνου όπου υπάρχει ζήτηση, αλλά και εγχώρια σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η ποικιλία που επιλέγεται κατά βάση είναι η “Soreli”, η οποία αναπτύχθηκε πρώτη φορά στην Ιταλία, στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ούντινε και διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Είναι πρώιμη ποικιλία.
- Παράγει μετρίου μεγέθους, κυλινδρικό και ομοιόμορφο καρπό.
- Περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα σε βιταμίνες A, C & E σε σχέση με τη Hayward.
- Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και σάκχαρα σε σχέση με τη Hayward.
- Έχει καλή συντηρησιμότητα, η οποία ανέρχεται στις 100 με 120 ημέρες.
- Κατά την ωρίμανση ο καρπός έχει γεύση που θυμίζει εκείνη των τροπικών φρούτων, όπως το μάνγκο και ο ανανάς.
- Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία, καθώς παράγει 300 - 500 καρπούς ανά δέντρο και μέση παραγωγή περίπου 2,7 - 4,5 τόνους το στρέμμα.
Η άνθιση της ποικιλίας “Soreli” γίνεται τον Μάη με Ιούνη και η ωρίμανση - συγκομιδή περίπου τον Οκτώβρη με Νοέμβρη. Αυτό που εξετάζεται, πέραν των σακχάρων είναι το χρώμα, το οποίο θα πρέπει να είναι κίτρινο ώστε να ξεκινήσει η συλλογή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός ότι έχει μικρότερη ανάγκη για ώρες ψύχους σε σχέση με τις πράσινες ποικιλίες, συνεπώς δεν θα πρέπει να καλλιεργείται σε πολύ βόρειες περιοχές.
Όσον αφορά την τιμή πώλησης της κιτρινόσαρκης ποικιλίας “Soreli”, στόχος είναι να μην πέσει ποτέ κάτω από 50% επιπλέον σε σχέση με το πράσινο ακτινίδιο. Στην Ελλάδα, εάν κάποιος παραγωγός θέλει να καλλιεργήσει την ποικιλία “Soreli” θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την "Kolios Fruit" και εφόσον πραγματοποιηθεί συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί 25ετές συμβόλαιο μεταξύ του παραγωγού, της Κολιός και της Biogold (η εταιρεία που διαθέτει τα δικαιώματα της ποικιλίας). Ο παραγωγός, αν για οποιοδήποτε λόγο θέλει να διακόψει τη συμφωνία μπορεί, με ορισμένες δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα να μην δώσει μπόλια σε κάποιον τρίτο.
Καθώς η παραγωγή κιτρινόσαρκων ακτινιδίων της ποικιλίας “Soreli” θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά όσο τα δέντρα που έχουν φυτευτεί τα προηγούμενα χρόνια θα αρχίσουν να μπαίνουν στην παραγωγική τους φάση, θα πρέπει να δίνεται προσοχή από τους παραγωγούς ώστε να μην εξαπλωθούν σοβαρές ασθένειες, κυρίως βακτηριώσεις, της συγκεκριμένης ποικιλίας. Για τον λόγο αυτό συνιστάται να μην προμηθεύονται αυτοφυή δενδρύλλια Soreli.