Η μεταφύτευση είναι η διαδικασία μεταφοράς του φυτού μαζί με τις ρίζες του, από το σημείο που είναι φυτεμένο σε ένα άλλο. Συνήθως, τα καλλωπιστικά φυτά τα μεταφυτεύουμε από μια γλάστρα είτε σε μία άλλη είτε σε ζαρντινιέρα. Γενικά, τα φυτά μας χρειάζονται μεταφύτευση ή αλλαγή χώματος καθώς όταν απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από τις ρίζες, τότε δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα σε μια γλάστρα που δεν τους δίνει περιθώριο ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες του υπέργειου φυτού. Η κατάλληλη περίοδος για να γίνει η μεταφύτευση είναι η άνοιξη, καθώς τότε τα φυτά ξεκινούν την έντονη δραστηριότητά τους και έχουν ανάγκη να μην στρεσαριστούν οι ρίζες τους ή και το φθινόπωρο που έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους.
Τι χρειάζεστε για τη μεταφύτευση;
Για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητα τα εξής:
- Να έχετε επιλέξει το φυτό που θέλετε να μεταφυτεύσετε.
- Μία γλάστρα, ένα έως δύο μεγέθη μεγαλύτερη από την προηγούμενη και με άφθονες οπές αποστράγγισης. Χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή μεγέθους γλάστρας, καθώς ο πολύς χώρος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατακράτηση νερού και να αυξήσει τον κίνδυνο σαπίσματος της ρίζας.
- Φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και χαλίκια.
- Ποτιστήρι, για καλύτερο έλεγχο του τρόπου ποτίσματος του φυτού.
- Γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας.
- Ψαλίδι ή κλαδευτήρι, σε περίπτωση που χρειαστεί να κόψετε λίγο τις ρίζες του φυτού.
- Καλό είναι να στρώσετε στο τραπέζι μια εφημερίδα ώστε να καθαρίσετε πιο εύκολα τον χώρο όταν τελειώσετε την μεταφύτευση.
Πώς να μεταφυτεύσετε τα φυτά;
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για τη μεταφύτευση είναι η ακόλουθη:
1. Πότισμα φυτού πριν τη μεταφύτευση
Λίγη ώρα πριν τη μεταφύτευση, ποτίστε ελαφρώς το φυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό ώστε να διατηρηθεί υγιές και να κρατήσει συνεκτικό το ριζικό του σύστημα στη νέα του θέση. Έτσι, θα προσλαμβάνει καλύτερα το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που θα του προσφέρετε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε να μην νεροκρατήσει πολύ, του αρκεί να έχει λίγη υγρασία.
2. Αφαίρεση φυτού από την παλιά γλάστρα
Αφαιρέστε προσεκτικά το φυτό από την παλιά του γλάστρα. Κρατήστε το από τα φύλλα ή τους μίσχους του που βρίσκονται κοντά στη βάση του και αναποδογυρίστε το. Χτυπήστε ελαφρά το κάτω μέρος της γλάστρας μέχρι το φυτό να αφαιρεθεί. Εάν δυσκολεύεστε, τραβήξτε απαλά τη βάση των μίσχων χωρίς να τραυματιστούν ο βλαστός ή οι ρίζες.
Σε περίπτωση που το φυτό είναι πολύ μεγάλο ή η γλάστρα είναι κεραμική ή βαριά, ίσως είναι καλύτερο να κόψετε ή να σπάσετε την γλάστρα που είναι ήδη το φυτό σας.
3. Χαλάρωση ριζών φυτού
Χαλαρώστε τις ρίζες του φυτού. Αν κάποια από τις ρίζες είναι μακριά, μην διστάσετε να τις κλαδέψετε στο ⅓ με ένα κλαδευτήρι ή ψαλίδι, ενώ φροντίστε να αφήσετε τις μεγαλύτερες ρίζες ανέγγιχτες. Ελέγξτε εάν οι ρίζες μεγαλώνουν κυκλικά γύρω από τη βάση του φυτού προτού τις ξεκολλήσετε προσεκτικά. Κρατήστε περίπου το ένα τρίτο από το παλιό χώμα στη νέα γλάστρα.
4. Προετοιμασία νέας γλάστρας
Επιλέξτε μια νέα γλάστρα για την μεταφύτευση του φυτού, 1 με 2 μεγέθη μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Αφαιρέστε το ένα τρίτο ή περισσότερο από το παλιό σας μείγμα γλάστρας για να έχετε χώρο για μια νέα στρώση χαλικιών και εμπλουτισμένου χώματος.
5. Προσθήκη νέου μείγματος γλάστρας
Προσθέστε νέο μείγμα γλάστρας. Ρίξτε το νέο σας χώμα στη γλάστρα και χτυπήστε το για να αφαιρέσετε τυχόν πόρους γεμάτους με αέρα. Η προσθήκη χαλικιών στον πάτο θα βοηθήσει στην αποστράγγιση του νερού και κατά συνέπεια στην αποφυγή σήψης των ριζών και ανάπτυξης ασθενειών. Το νέο μείγμα χώματος που θα πρέπει να είναι ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου, είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, οπότε θα βοηθήσει το φυτό σας στη νέα του ανάπτυξη.
6. Τοποθέτηση φυτού στη νέα γλάστρα
Τοποθετήσετε το φυτό σας στη νέα, μεγαλύτερη γλάστρα. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας είναι κεντραρισμένο πριν το τοποθετήσετε πάνω από το νέο στρώμα του μείγματος. Ποτίστε καλά και φροντίστε ώστε το χώμα να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Συνεχίστε κανονικά τη φροντίδα του όπως πριν.