Το μέγεθος της καταστροφής από το χαλάζι που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούνη, ήταν αρκετό για να καταστρέψει πολλές καλλιέργειες. Στις Σέρρες και την Πέλλα σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες βάμβακος και καλαμποκιού, όπως και δενδρώδεις καλλιέργειες όπως φιστικιές, ελιές, βερικοκιές, νεκταρινιές, κερασιές και αμπελώνες. Ωστόσο και στα Ιωάννινα, ισχυρή χαλαζόπτωση μικρότερης διάρκειας έπληξε αμπελώνες, κηπευτικά και ελαιώνες.
Αναμένονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.
Ζημιές στις καλλιέργειες λόγω χαλαζιού
Οι παραγωγοί θα πρέπει να εκτιμούν το μέγεθος της ζημιάς από χαλαζοπτώσεις μετά από 3 με 5 ημέρες. Είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στην καλλιέργεια να επανέλθει πριν την αξιολόγηση της ζημιάς και τη λήψη αποφάσεων. Οι άμεσες ζημιές που μπορούν να προκληθούν από το χαλάζι στις καλλιέργειες είναι οι σπασμένοι μίσχοι, τα τεμαχισμένα έως και κομμένα φύλλα, καθώς και οι χτυπημένοι ή πεσμένοι καρποί. Επιπλέον, τα παθογόνα μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα μέσω των πληγών που δημιουργούνται και να προσβάλουν το φυτό.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές εάν:
- Οι χαλαζόκοκκοι είναι μεγάλοι, δηλαδή αν ξεπεράσουν τα 15 cm σε διάμετρο.
- Οι χαλαζοπτώσεις έχουν μεγάλη διάρκεια.
- Η περιοχή που γίνεται η χαλαζόπτωση είναι πυκνοφυτεμένη.
- Το χαλάζι πέφτει την περίοδο που οι καρποί ωριμάζουν.
- Τα φυτά δεν είναι σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση για να αντέξουν το στρες.
Ο βαθμός ευπάθειας των φυτών διαφέρει ανάλογα με τον τύπο καλλιέργειας και εξαρτάται άμεσα από τον ιστό που θα υποστεί τη ζημιά και το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι σε όλη τη διάρκεια του σταδίου της ταχείας ανάπτυξης είναι πιο ευάλωτο στις ζημιές από το χαλάζι, ενώ το βαμβάκι είναι πολύ ευαίσθητο στο στάδιο της διαφοροποίησης των οφθαλμών. Κατά την αξιολόγηση του βαθμού της ζημιάς από χαλάζι στο καλαμπόκι, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το στάδιο ανάπτυξης, η έκταση της ζημιάς στον σπάδικα, τα φύλλα και τον μίσχο.
Φροντίδα των ζημιωμένων φυτών μετά από χαλάζι το καλοκαίρι
Οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις έχουν διαφορετική ένταση σε διαφορετικές θέσεις. Για τον λόγο αυτό δύο χωράφια που μπορεί να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους μπορεί να έχουν διαφορετικής έντασης ζημιές, οι οποίες σχετίζονται και με το είδος της καλλιέργειας. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εφικτό να γίνουν διορθωτικές ενέργειες μετά από χαλαζοπτώσεις. Η καταστροφή της παραγωγής μπορεί να φτάσει και το 100%.
Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνεται μετά από την έλευση χαλαζιού, είναι η αφαίρεση των σπασμένων μερών του φυτού και το κλάδεμα των έντονα χτυπημένων κλάδων. Έπειτα θα πρέπει να εφαρμόζονται μυκητοκτόνα (όπως ο χαλκός) για την αποφυγή εμφάνισης προσβολών από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες οι οποίες θα μολύνουν την καλλιέργεια δια μέσου των πληγών που δημιουργούνται και κατ’ επέκταση των σήψεων. Σε περίπτωση που οι ζημιές είναι σε μεγάλη έκταση στην υπάρχουσα καλλιέργεια, η καλύτερη λύση που μπορεί να δοθεί είναι να αφαιρεθούν τα φυτά από το χωράφι, και στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών να αντικατασταθούν.
Τα βασικά προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την προστασία των καλλιεργειών από τις άμεσες ζημιές που μπορούν να προκληθούν από χαλαζόπτωση είναι η χρήση αντιχαλαζικών διχτυών, ενώ για την αποφυγή μόλυνσης της καλλιέργειας από παθογόνους μικροοργανισμούς συστήνεται να γίνεται εφαρμογή μυκητοκτόνων ή βακτηριοκτόνων σκευασμάτων αμέσως μετά την χαλαζόπτωση.