Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι συχνά αιφνιδιάζουν τους κηπουρούς, καθώς βλέπουν τα φυτά τους να μαραίνονται πολύ γρήγορα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη, επομένως είναι σημαντικό να έχουν υγρασία στο έδαφος κατά τη διάρκεια της έντονης έκθεσης στον ήλιο και των αυξανόμενων θερμοκρασιών. Ο καύσωνας μπορεί να δυσκολεύει τις εργασίες κηπουρικής, ωστόσο είναι απαραίτητες για τη σωστή φροντίδα του κήπου.
Ποιες είναι οι εργασίες κήπου που χρειάζονται το καλοκαίρι;
Εφαρμόζοντας τις κατάλληλες εργασίες για τον κήπο, ένας κηπουρός μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα στα αναπτυσσόμενα φυτά.
1. Πρωινό πότισμα
Ένα κύμα καύσωνα μπορεί να στεγνώσει γρήγορα το επιφανειακό έδαφος, το οποίο αφυδατώνει τις ρίζες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Το νερό χάνεται επίσης μέσω των φύλλων όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς τα φυτά διαπνέουν πολύ πιο έντονα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, ειδικά αν εφαρμόζετε άρδευση με καταιονισμό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νερού χάνεται από τον άνεμο και την έντονη εξατμισοδιαπνοή τις ζεστές ώρες της ημέρας. Το νερό νωρίς το πρωί δίνει στις ρίζες χρόνο να απορροφήσουν την υγρασία. Σε ακραία ζέστη, όταν τα φυτά είναι στο στάδιο του σπόρου ή είναι ακόμα νεαρά φυτάρια, μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή ενός δεύτερου ποτίσματος αργότερα μέσα στην ημέρα, ανάλογα με το αν το έδαφος είναι ακόμα υγρό ή έχει ξεραθεί.
Επιπλέον, κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι σημαντικό να εξοικονομείται το νερό, λόγω λειψυδρίας. Το πότισμα με το χέρι έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα νερού για κάθε καλλιέργεια. Αποτελεί έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο ποτίσματος σε σύγκριση με τους καταιονιστήρες, αφού ποτίζονται μόνο όσα φυτά καλλιεργείτε.
Ο υπόγειος σταλακτηφόρος σωλήνας είναι η ιδανική λύση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, επειδή τα φύλλα των φυτών δεν βρέχονται. Επίσης, και η στάγδην άρδευση μπορεί να εφαρμοστεί.
Το πότισμα το πρωί είναι επίσης μια εξαιρετική άμυνα ενάντια στους γυμνοσάλιαγκες, καθώς οι συνθήκες είναι πιο ξηρές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μυκητολογικές ασθένειες επίσης μειώνονται σημαντικά.
2. Δίχτυα σκίασης
Το δίχτυ σκίασης προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τον ήλιο για τα φυτά κήπου, παρέχοντας σκιά στα φυτά και συμβάλλοντας στην ομαλή ανάπτυξή τους χωρίς περιορισμούς. Ο βαθμός κάλυψης από τα υφάσματα σκιάς κυμαίνεται από από 25% έως 90%. Πιο συγκεκριμένα συνιστάται η χρήση:
- Πανί σκιάς 40% για τα περισσότερα λαχανικά
- Πανί σκιάς 50% για ντομάτες
- Πανί σκιάς 60-70% για παχύφυτα και άλλα φωτοευαίσθητα φυτά
Προσοχή απαιτείται στη τοποθέτηση του διχτυού σκίασης έτσι ώστε να εμποδίζει το ηλιακό φως χωρίς να μειώνεται ο αερισμός. Τα φυτά δεν χρειάζεται να κλειστούν σε σκιερό ύφασμα. Συνήθως η τοποθέτησή του μόνο στη μία πλευρά ή πάνω από το φυτό είναι αρκετή. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι η δομή του υφάσματος μπορεί να αντέξει τον άνεμο και να μην βλάψει τα φυτά πέφτοντας πάνω τους.
3. Χρήση υλικού εδαφοκάλυψης
Το υλικό εδαφοκάλυψης είναι ο καλύτερος φίλος του κήπου τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσθήκη μιας στρώσης κομπόστ, τεμαχισμένων φύλλων, άχυρου, πευκοβελόνων κ.α., συμβάλλει:
- στη διατήρηση της υγρασίας στο χώμα
- στη μείωση των προσβολών από ζιζάνια
- στη προσθήκη οργανικής ύλης στο έδαφος
4. Σωστή εκτέλεση μεταφύτευσης
Η μεταφύτευση σε συνθήκες καύσωνα απαιτεί μεγάλη προσοχή. Τα νεαρά φυτά είναι επιπολαιόριζα, δηλαδή έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα, και είναι πιο ευαίσθητα στις συνθήκες ξήρανσης. Ιδανικά θα μπορούσατε να περιμένετε μέχρι να περάσει το κύμα καύσωνα πριν ξεκινήσετε τις μεταφυτεύσεις, διαφορετικά αναζητήστε μέρη με μερική σκίαση που να υπάρχουν ήδη ψηλότερα και παλαιότερα φυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε σημεία στον κήπο δίπλα σε φυτά που είναι ώριμα και πρόκειται να συγκομιστούν.
5. Παρακολούθηση ζιζανίων και παρασίτων
Η παρακολούθηση των εχθρών και των ασθενειών θα πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Πολλοί τύποι ζιζανίων ευδοκιμούν στη ζέστη του καλοκαιριού και μπορούν γρήγορα να επεκταθούν και να περιορίσουν την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταπολεμήσετε τα ζιζάνια στον κήπο σας το συντομότερο δυνατό γιατί τα ζιζάνια ανταγωνίζονται με τα καλλιεργούμενα φυτά για το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Τα ζιζάνια είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν όταν είναι μικρά.
Μερικούς από τους πιο συνηθισμένους εχθρούς που μπορείτε να συναντήσετε στον κήπο σας είναι:
- Ακάρεα
- Κοκκοειδή
- Θρίπες
- Αλευρώδεις
- Λεπιδόπτερα
Οι εχθροί αυτοί που είναι κατά βάση έντομα αναπτύσσονται και σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν επικρατούν υψηλά επίπεδα υγρασίας αναπαράγονται ταχύτερα. Συνεπώς, είναι σημαντικό κατά την περίοδο του καλοκαιριού να εφαρμόζετε άρδευση η οποία να μην αυξάνει την υγρασία του φυλλώματος. Όταν παρατηρείτε ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από έναν εχθρό, συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο της περιοχής σας για το πώς να το αντιμετωπίσετε.