Η προσβολή των φυτών από κάποιου είδους παράσιτο είναι ένα από το πιο συχνά προβλήματα με το οποίο μπορεί να έρθει κανείς αντιμέτωπος. Οι ζωικοί αυτοί εχθροί μπορεί να τρώνε τα φύλλα, τα στελέχη ακόμη και τις ρίζες του φυτού, εμποδίζοντας την υγιή ανάπτυξή του ή να απομυζούν τους χυμούς του. Τα συμπτώματα της προσβολής μπορεί να είναι προφανή σε περιπτώσεις που οι πληθυσμοί τους έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, ενώ είναι πιο δυσδιάκριτα στα αρχικά στάδια της προσβολής ή όταν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι μικροί.
Ποια είναι τα πιο συχνά παράσιτα που προσβάλλουν τα φυτά;
1. Ακάρεα
Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά παράσιτα που μοιάζουν με αράχνες και είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλούν έχει να κάνει με τη δημιουργία ιστών, τους οποίους χρησιμοποιούν για προστασία. Δεδομένου ότι έχουν μικροσκοπικό μέγεθος, τα ακάρεα δεν είναι αισθητά μέχρι ο πληθυσμός τους να αυξηθεί σημαντικά. Τα ακάρεα ευδοκιμούν σε ζεστές, ξηρές συνθήκες και μπορούν να γίνουν σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν επικρατούν ξηρές συνθήκες στο σπίτι, γεγονός που θα βοηθήσει στην ταχύτερη αναπαραγωγή τους και στην αύξηση των πληθυσμών τους.
Άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται ύστερα από προσβολή των φυτών από ακάρεα σχετίζονται με τη μείωση της ευρωστίας της βλάστησης των φυτών καθώς επίσης και με φυλλόπτωση. Πρακτικά, αυτό που παρατηρείται είναι η απώλεια του έντονου πράσινου χρώματος των φύλλων τα οποία σταδιακά κιτρινίζουν και ξεραίνονται και η δημιουργία ιστών όπως της αράχνης.
Για την αποτελεσματική βιολογική καταπολέμησή τους τοποθετήστε φλούδες από κρεμμύδι και έπειτα καθαρίστε την προσβεβλημένη βλάστηση με ένα πανί. Προτιμήστε να ψεκάσετε με βιολογικό σκεύασμα ή διάλυμα πράσινου σαπουνιού με οινόπνευμα.
2. Αφίδες
Οι αφίδες ή αλλιώς μελίγκρα είναι μιικροσκοπικές κουκίδες πράσινου, κίτρινου, ροζ, καφέ ή μαύρου χρώματος. Είναι έντομα με μαλακό σώμα τα οποία παρατηρούνται συχνότερα σε ομάδες στην κάτω πλευρά των φύλλων. Ο κακός αερισμός, ο ζεστός καιρός και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξή τους.
Οι αφίδες απομύζουν τον χυμό από τα φυτά και οι εκκρίσεις που αποβάλλουν είναι πολύ πλούσιες σε σάκχαρα τα οποία ελκύουν τα μυρμήγκια. Επιπλέον, πάνω σε αυτές τις εκκρίσεις (μελιτώματα) αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς ο οποίος δημιουργεί έμμεσα προβλήματα στα φυτά λόγω περιορισμού των φυσιολογικών λειτουργιών της αναπνοής, διαπνοής και της φωτοσύνθεσης στερώντας από το φυτό πολύτιμη ενέργεια. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι παραμορφώσεις και συστροφή των φύλλων, κυρίως στη νέα βλάστηση. Επιπλέον, οι αφίδες μπορεί να είναι φορείς ιολογικών ασθενειών τις οποίες μπορούν να τις μεταδώσουν στα φυτά από τα οποία τρέφονται.
Οι αφίδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν οι πληθυσμοί τους αυξηθούν πολύ καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ακόμα και μάρανση των φυτών σας. Για να την καταπολέμησή τους, εφαρμόστε νερό υπό πίεση ή ψεκάστε διάλυμα πράσινου σαπουνιού με οινόπνευμα ή και με κάποιο βιολογικό σκεύασμα αιθέριων ελαίων λεβάντας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο βιολογικό εντομοκτόνο.
3. Αλευρώδεις
Οι αλευρώδεις είναι λευκά έντομα μικρού μεγέθους που μοιάζουν με μύγες και εντοπίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων κατά δεκάδες. Εμφανίζονται κυρίως στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού, όταν το κλίμα γίνεται ζεστό και υγρό.
Όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις χρησιμοποιούν τα μυζητικού τύπου στοματικά τους μόρια για την απομύζηση των χυμών των φυτών και, με τη σειρά τους, εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία, το μελίτωμα. Πάνω σε αυτές τις εκκρίσεις (μελιτώματα) αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς ο οποίος δημιουργεί έμμεσα προβλήματα στα φυτά λόγω περιορισμού των φυσιολογικών λειτουργιών της αναπνοής, διαπνοής και της φωτοσύνθεσης στερώντας από το φυτό πολύτιμη ενέργεια.
Έπειτα από προσβολή τους, τα φυτά γίνονται εξαιρετικά αδύναμα και μπορεί να μην είναι σε θέση να φωτοσυνθέσουν. Τα φύλλα ξεραίνονται και γίνονται χλωρωτικά ή κίτρινα. Προκαλείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού και τελικά τα φύλλα ή ακόμα και ολόκληρο το φυτό μπορεί να μαραθεί. Επιπλέον, οι αλευρώδεις μπορεί να είναι φορείς ιολογικών ασθενειών τις οποίες μπορούν να τις μεταδώσουν στα φυτά από τα οποία τρέφονται.
Αντιμετωπίστε τους ζωικούς αυτούς εχθρούς, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και κίτρινες παγίδες. Ψεκάστε με ένα διάλυμα από πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα ή με κάποιο βιολογικό εντομοκτόνο.
4. Κοκκοειδή
Τα κοκκοειδή είναι μικροσκοπικά έντομα μεγέθους 2-3 mm, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα, χρώματος μαύρου, καφέ, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου ή άσπρου. Πριν το σχηματισμό του ασπιδίου τους μοιάζουν με κουκίδες και εντοπίζονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στις μασχάλες των βλαστών. Τα κοκκοειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι πριν σχηματίσουν τις προστατευτικές κατασκευές τους.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς και τα κοκκοειδή εκκρίνουν ένα κολλώδες υγρό πλούσιο σε σάκχαρα, το οποίο έλκει άλλα παρασιτικά έντομα και μυρμήγκια. Επιπλέον, πάνω σε αυτές τις εκκρίσεις (μελιτώματα) αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς ο οποίος δημιουργεί έμμεσα προβλήματα στα φυτά λόγω περιορισμού των φυσιολογικών λειτουργιών της αναπνοής, διαπνοής και της φωτοσύνθεσης στερώντας από το φυτό πολύτιμη ενέργεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ευνοούν τον ρυθμό ανάπτυξής τους.
Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα εμφανίζονται με τη μορφή κουκίδων, δημιουργώντας μεταχρωματισμούς στα φύλλα. Κατά την προσβολή μπορεί να παρατηρηθεί έκκριση λευκής κολλώδους ουσίας που μοιάζει με βαμβάκι ανάλογα με το είδος του κοκκοειδούς.
Για την καταπολέμηση των κοκκοείδων ψεκάστε με βιολογικά εντομοκτόνα, παραφινικά λάδια ή με ένα διάλυμα από πράσινο σαπούνι, οινόπνευμα και νερό για τη προστασία του φυτού από μιά νέα προσβολή.
5. Θρίπες
Οι θρίπες είναι μικροσκοπικά έντομα μεγέθους μόλις 1 mm, με καφέ ή γκριζοκίτρινα φτερά και λεπτό σώμα ποικίλων χρωμάτων.
Τρέφονται τρυπώντας την επιδερμική (εξωτερική) στιβάδα του ιστού που προσβάλλουν απομυζώντας τους χυμούς του. Οι θρίπες μπορούν εύκολα να μετακινηθούν με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις προκαλώντας συστροφές, χαρακτηριστικά ασημί στίγματα, εσχαρώσεις ή μαράνσεις στα φύλλα και τα άνθη του φυτού.
Εάν διαπιστώσετε την παρουσία θρίπα, αντιμετωπίστε τους τοποθετώντας μπλε παγίδες, ψεκάζοντας με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος ή ψεκάζοντας τα έντονα προσβεβλημένα φυτά με βιολογικά εντομοκτόνα.