Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού έφτασε. Ο Αύγουστος σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς από εμάς. Η σωστή φροντίδα και το καλό πότισμα των φυτών είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια το καλοκαιριού, πόσο μάλλον λίγο πριν φύγετε για διακοπές προκειμένου τα φυτά να παραμείνουν ενυδατωμένα και υγιή.
Πώς να ποτίζω τα φυτά όταν λείπω από το σπίτι;
Ορισμένες μέθοδοι ποτίσματος για να διατηρήσετε ενυδατωμένα τα φυτά σας όταν λείπετε είναι οι εξής:
1. Αναποδογυρίστε ένα μπουκάλι γεμάτο με νερό
Ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να ποτίζονται τα φυτά σας ενώ λείπετε από το σπίτι, είναι μέσω ενός μπουκαλιού γεμάτο με νερό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίσετε τα μπουκάλια, πλαστικά κατά προτίμηση, με νερό και να κάνετε μικρές τρύπες στο καπάκι.
Ανοίξτε μια τρύπα στο χώμα της γλάστρας αρκετά βαθιά ώστε να χωράει ο λαιμός του μπουκαλιού και αναποδογυρίστε τα μπουκάλια με το καπάκι μέσα στο χώμα.
Το φυτό σας θα ποτίζεται σιγά σιγά από το μπουκάλι. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο ειδικά πώματα σε κωνικό σχήμα με τρύπες.
2. Τοποθετήστε τα φυτά στη μπανιέρα
Μια άλλη καλή μέθοδος για να διατηρήσετε τα φυτά σας ποτισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να τα τοποθετήσετε μέσα στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη, ανάλογα με τον αριθμό των φυτών, γεμάτο με νερό.
Το μόνο πρόβλημα, με αυτή τη μέθοδο, είναι ότι μια σταθερή ποσότητα υγρασίας που παρέχεται με τη διατήρηση των γλάστρων στο νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο, δεν είναι καλή για όλα τα φυτά και μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών. Γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας βρίσκονται σε γλάστρες καλής αποστράγγισης
3. Αυτόματο πότισμα
Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι η ιδανική λύση τόσο για τους μεγάλους κήπους όσο και τις βεράντες. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα για αυτόματο πότισμα. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε το ρολόι τις ημέρες και τις ώρες που επιθυμείτε.
4. Πότισμα με φυτίλι ή σχοινί
Το πότισμα με φυτίλι ή σχοινί αποτελεί ιδανική μέθοδο για μακρόχρονη απουσία και για να ποτίσετε μεγάλα σε όγκο φυτά που δεν μπορείτε να μετακινήσετε εύκολα. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
- Τοποθετήστε μια κανάτα ή ένα βάζο νερού δίπλα στο φυτό σας. Τοποθετήστε την κανάτα έτσι ώστε να είναι μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, και το νερό να μην εξατμιστεί πολύ γρήγορα.
- Κόψτε ένα μακρύ κομμάτι μαλακό ύφασμα, ένα σχοινί ή ένα φυτίλι. Η μέτρηση δεν είναι απαραίτητη, αλλά βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι είναι αρκετά μακρύ για να φτάσει από την κανάτα στη βάση του φυτού σας.
- Εάν δεν μπορείτε να βρείτε βαμβακερό ή νάιλον σπάγκο ή αν είναι πολύ λεπτό, πλέξτε 3 λωρίδες βαμβακερού υφάσματος μεταξύ τους και χρησιμοποιήστε το. Το υλικό που θα επιλεχθεί θα πρέπει να μπορεί να συγκρατεί νερό. Εάν δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.
- Τοποθετήστε το ένα άκρο του φυτιλιού στον πυθμένα του δοχείου και το άλλο μέσα στη γλάστρα τρυπώντας το βαθιά μέσα στο χώμα (περίπου 7cm). Βεβαιωθείτε ότι το κορδόνι είναι μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ο μερικός ήλιος είναι εντάξει, αλλά αν υπάρχει πολύ ηλιακό φως, το υλικό θα στεγνώσει πριν μπορέσει να φτάσει το νερό στο φυτό.
- Ποτίστε το χώμα πριν φτιάξετε το σύστημα στάγδην άρδευσης, αλλιώς εάν είναι πολύ στεγνό, θα απορροφήσει όλο το νερό από την κανάτα πολύ γρήγορα.
- Γεμίστε την κανάτα με νερό. Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες του νήματος παραμένουν βυθισμένες, ώστε να απορροφούν το νερό. Εάν τα φυτά σας χρειάζονται λίπασμα, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο υγρό λίπασμα στο νερό.
- Τοποθετήστε το στόμιο της κανάτας πάνω από την κορυφή του φυτού. Εάν η κανάτα σας δεν είναι αρκετά ψηλή, τοποθετήστε την σε ένα ράφι, σε αναποδογυρισμένη κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο βιβλίο. Η βαρύτητα θα τραβήξει το νερό από την κανάτα προς τα κάτω στο έδαφος του φυτού σας.
5. Gel αποθήκευσης νερού
Το τζελ είναι ένα χημικό πολυμερές για τα φυτά που σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε νερό άρδευσης για μεγαλύτερη απόδοση, εκτός από το ότι σας επιτρέπει να φροντίζετε τα φυτά μας με περισσότερη λεπτότητα και ακρίβεια, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας.
Η υδρογέλη, συχνά αποκαλείται και στερεό νερό ή πολυακρυλικό κάλιο, του οποίου η κύρια ιδιότητα βασίζεται στην κατακράτηση νερού. Μπορεί να απορροφήσει μεταξύ 200 και 300 φορές το μέγεθός του και έως και 1000 φορές τον όγκο του, δηλαδή μπορεί να συγκρατήσει έως και το 90% του νερού μέσα. Όταν το χώμα που βρίσκεται γύρω της αρχίζει να στεγνώνει, η υδρογέλη αρχίζει να απελευθερώνει σταδιακά το απόθεμα νερού της, δημιουργώντας έτσι υγρασία στο περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες της και μετά από αυτό, όταν έρθει ξανά σε επαφή με το νερό, ενυδατώνεται και επανεκκινείται. η διαδικασία.