Καλημέρα θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να αντιμετωπίσω την αλτεναρια σε ακτινίδια
Από τη στιγμή που έχετε τελειώσει με την συγκομιδή, ο κίνδυνος για προσβολή στους καρπούς υπάρχει σε περίπτωση που στους καρπούς έχουν προηγηθεί ηλιοεγκαύματα. Τότε πρέπει να γίνει εμβάπτιση των καρπών σε διάλυμα με διασυστηματικό μυκητοκτόνο και σε αιωρήματα κονιδίων του γένους Trichoderma τουλάχιστον 60 ημέρες πριν τη διάθεση των καρπών στην αγορά.
Η αντιμετώπιση της αλτερνάριας βασίζεται περισσότερο στην έγκυρη πρόγνωση για εμφάνιση της ασθένειας. Τότε πρέπει να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια.
Δεν υπάρχει πρόβλημα στον καρπό αλλά στο φυτό έχουν πέσει τα φύλλα σε αρκετό ποσοστό και φοβάμαι να μην χάσω τα δέντρα οπότε αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω να το εφαρμόσω
Δυστυχώς για το ακτινίδιο δεν υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που να έχουν έγκριση.
Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε τη δραστική fludioxonil. Η εφαρμογή των ψεκασμών πρέπει να γίνει νωρίς όταν ξεκινά η εμφάνιση των πρώτων ταξιανθιών και μέχρι 7 ημέρες πριν την συγκομιδή.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον βάκυλο: Bacillus amyloliquefaciens, ομοίως με την εμφάνιση των πρώτων ταξιανθιών έως την πλήρη ωρίμανση.
Τώρα που τελείωσα την συγκομιδή μπορώ να κάνω κάποια επέμβαση? Την δραστική που προτείνετε την έχω εφαρμόσει αλλά η αλτεναρια συνέχισε να υφίσταται
Ναι μπορείτε να κάνετε επέμβαση μετά την συγκομιδή. Θα σας πρότεινα μαζί με το μυκητοκτόνο που θα χρησιμοποιήσετε να βάλετε στον ψεκασμό αυτό και ένα υγρό λίπασμα ασβεστίου.
Σημαντικό για τον περιορισμό γενικά της ασθένειας η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος.
Καλημέρα σας. Το ασβέστιο βοηθάει γενικότερα στην διατήρηση υγιών φυτών. Ουσιαστικά εντάσσεται στο πλαίσιο της σωστής λίπανσης, με αποτέλεσμα το φυτό να είναι πιο δυνατό και να αντιμετωπίζει καλύτερα τις διάφορες προσβολές. Είναι επίσης ένα στοιχείο που το έχει ανάγκη η ακτινιδιά γι αυτό σας το πρότεινα να το χρησιμοποιήσετε.