1. Παραδοσιακή ή εκτατική κτηνοτροφία: η μέθοδος αυτή επιλέγεται όταν ο αριθμός των ζώων είναι μικρός για μια συγκεκριμένη περιοχή. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων σε τροφή και νερό και καθορίζει ποια θα είναι η επιλογή των ζώων που θα γίνει με βάση τις κλιματικές συνθήκες και την μορφολογία της περιοχής. Με την μέθοδο αυτή μπορούν να εκτραφούν βοοειδή, αίγες, πρόβατα κ.ά..
2. Εντατική ή σταβλισμένη κτηνοτροφία: η μέθοδος αυτή επιλέγεται όταν η έκταση για βόσκηση είναι περιορισμένη και μπορεί με τον τρόπο αυτό να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος, γάλακτος κ.λπ. πιο γρήγορα σε σχέση με την εκτατική μέθοδο. Με την τακτική αυτή μπορούν να εκτραφούν βοοειδή για παραγωγή γάλακτος, πουλερικά, πρόβατα κ.ά..
Κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή εγκατάσταση όπως ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το ζωικό κεφάλαιο μαζί με το σύνολο των περιφραγμένων εγκαταστάσεων, κτιρίων, γηπέδων και αποθηκών. Επίσης συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα αποχέτευσης, επεξεργασίας αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού, οι εγκαταστάσεις μεταφοράς και παροχής νερού, δηλαδή οτιδήποτε εξυπηρετεί την ολοκληρωμένη λειτουργία της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Στην κτηνοτροφική εγκατάσταση εντάσσονται και η χοιροτροφική και πτηνοτροφική εγκατάσταση.
Βοσκότοπος θεωρείται οποιαδήποτε έκταση γης η οποία είναι καλυμμένη με βλάστηση και μπορεί να βοσκηθεί. Τέτοιες εκτάσεις γης μπορεί να είναι λιβάδια, λειμώνες, δασικές περιοχές, καλλιέργειες σιτηρών είτε όταν βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους είτε μετά τη συγκομιδή.
Ως μόνιμος βοσκότοπος, όπως αυτός ορίζεται από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται μια έκταση γης η οποία καλύπτεται περισσότερο από το 50% από αγρωστώδη ή άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούμενα. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα αμειψισποράς, ούτε έχει οργωθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια. Σε έναν μόνιμο βοσκότοπο μπορούν ωστόσο να υπάρχουν θάμνοι ή δέντρα. Αυτή η έκταση γης θα πρέπει να προσφέρεται για βοσκή με βάση τις καθιερωμένες τοπικές πρακτικές οι οποίες επωφελούν το περιβάλλον της περιοχής.
Η “φυλή” έχει την έννοια την ταξινομικής κατάταξης των παραγωγικών ζώων ενός είδους σε ομάδες. Από το ίδιο είδος ζώου δημιουργούνται διαφορετικές φυλές λόγω εξέλιξης ή λόγω γενετικής επιλογής.
Η κατάταξη σε φυλές βοηθάει από τη μια πλευρά στην διευκόλυνση της μελέτης των διαφόρων ιδιοτήτων που έχουν τα παραγωγικά ζώα και των κλιματικών συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση των ιδιοτήτων αυτών και από την άλλη πλευρά στην διευκόλυνση της επιλογής του καταλληλότερου ζωικού υλικού για τον εκάστοτε στόχο. Αποτέλεσμα της κατάταξης και στοχευμένης επιλογής είναι να εξαφανίζονται σταδιακά παραδοσιακές φυλές, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία και τελικά να μειώνεται η γενετική παραλλακτικότητα.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι από τη σύζευξη δύο ατόμων της ίδιας φυλής το πιο πιθανό είναι να γεννηθούν απόγονοι με όμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους, εάν οι συνθήκες στις οποίες γίνεται η εκτροφή δεν μεταβάλλονται.
Τα κριτήρια ταξινόμησης των φυλών είναι η χώρα προέλευσης, τα μορφολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, ο βαθμός της βελτίωσης, η παραγωγική κατεύθυνση και οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της εκτροφής.
|
|
|
|
|
|
|
|
Τα σπουδαιότερα κτηνοτροφικά φυτά ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών και των αγρωστωδών. Στην οικογένεια των ψυχανθών ανήκουν τα περισσότερα κτηνοτροφικά φυτά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Η σπορά τους γίνεται, στα περισσότερα, μέσα στο φθινόπωρο μέχρι τον Δεκέμβρη, καθώς είναι ανθεκτικά φυτά στο ψύχος. Ενδεικτικά, στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο βίκος, το λαθούρι, το λούπινο, το κτηνοτροφικό ρεβίθι, το περσικό τριφύλλι, το λειμώνιο τριφύλλι (πολυετές είδος) και το κτηνοτροφικό μπιζέλι.
Υπάρχουν και λιγότερο ανθεκτικά φυτά στο ψύχος τα οποία σπέρνονται τον Φλεβάρη με Μάρτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το σημαντικότερο ίσως κτηνοτροφικό φυτό, η μηδική, η οποία είναι πολυετές φυτό.
Στην οικογένεια των αγρωστωδών ανήκουν κυρίως το κριθάρι, η βρώμη, ο αραβόσιτος, η σίκαλη, το κεχρί και ο σόργος που καλλιεργούνται για το χλωρό τους χόρτο, τον σανό και τον καρπό. Άλλα αυτοφυή αγρωστώδη που φύονται σε φυσικούς βοσκοτόπους είναι το λόλιουμ, οι πόες, η φεστούκα κ.ά..
Άλλα είδη που καλλιεργούνται ως κτηνοτροφικά φυτά είναι τα κτηνοτροφικά τεύτλα και η κτηνοτροφική ελαιοκράμβη τα οποία δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα.