Καμέλια

Γενικά


Η καμέλια ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και για τα μονά ή διπλά λουλούδια της σε διάφορα χρώματα. Είναι ένας πολύ όμορφος καλλωπιστικός θάμνος. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια. Μπορεί να φτάσει τα 2-3 μέτρα ύψος. Η άνθισή της ξεκινάει τον Γενάρη και φτάνει μέχρι τον Μάη.  Φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας.

 

Ποικιλίες


Το γένος Camellia περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη, όλα αυτοφυή της ανατολικής Ασίας. Από τα είδη αυτά έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός υβριδίων και καλλιεργήσιμων ποικιλιών πολλές από τις οποίες είναι κατάλληλες για τη χρήση τους σαν φυτά γλάστρας για εσωτερικούς χώρους και βεράντες.

Προετοιμασία γλάστρας


Εάν θέλουμε η φύτευση να γίνει στον κήπο μας, πρέπει να την τοποθετήσουμε σε ένα σημείο που προστατεύεται, ημισκιερό και με σχετική δροσιά το καλοκαίρι. Εάν την τοποθετήσουμε σε γλάστρα, τότε θα πρέπει να την βάζουμε σε ένα ζεστό σημείο τον χειμώνα και σε ένα σκιερό το καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να μεταφυτεύουμε την καμέλια μας σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας ελαφρά όξινη τύρφη (ph 5,5), καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ και λίγο περλίτη ή βοτσαλάκια για καλό αερισμό στο ριζικό σύστημα.

 

Φύτευση


Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε την καμέλια σε γλάστρα πρέπει να εξασφαλίσουμε την καλή αποστράγγισή της γιατί η καμέλια δεν επιβιώνει στην πολύ υγρασία. Η διάμετρος της γλάστρας μας πρέπει να είναι 30 εκατοστά με τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Βάζουμε στη γλάστρα ειδικό φυτόχωμα για οξύφυλλα που το έχουμε αναμείξει με χώμα από τον κήπο μας.

 

Πολλαπλασιασμός


Ο πολλαπλασιασμός της καμέλιας γίνεται συνήθως με μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό της καμέλιας, καθώς τα μοσχεύματα της δεν ριζοβολούν ιδιαίτερα εύκολα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μόσχευμα της καμέλιας σε μία μικρή γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα και το διατηρούμε σε δροσερή θέση. Μετά από περίοδο 2-3 μηνών, το νέο φυτό καμέλιας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον οριστική του θέση στον κήπο.

Κλάδεμα


Το κλάδεμα της καμέλιας γίνεται την άνοιξη, όταν έχει τελειώσει η ανθοφορία της και πριν εμφανίσει τα νέα της μπουμπούκια. Κόβουμε τους βλαστούς που εξέχουν καθώς και τα κλαδιά στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο φωτισμό και αερισμό. Έτσι πετυχαίνουμε την διατήρηση του σχήματος, την καλύτερη ανάπτυξη και την πλουσιότερη ανθοφορία της καμέλιας. Μετά το κλάδεμα πρέπει να ψεκάσουμε με ένα χαλκούχο για να μην έχουμε προσβολές από μύκητες και βακτήρια.

 

Άρδευση και λίπανση


Η καμέλια έχει επιφανειακές ρίζες και όταν ξεραίνεται το υπόστρωμα δημιουργείτε πρόβλημα σε αυτές. Γι' αυτό πρέπει ν κάνουμε συχνά ποτίσματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η καμέλια έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό , οπότε πρέπει να ποτίζουμε πολύ πιο συχνά. Όταν ξηραίνεται το χώμα της μπορεί να προκαλέσει πτώση στα φύλλα και στα άνθη. 

Διαλέγουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφυλλα. Το εφαρμόζουμε την περίοδο της άνθισης σε διάστημα περίπου 20 ημερών. Η καμέλια δεν έχει καλές αντιδράσεις στις έντονες λιπάνσεις. Οπότε κάθε περίπου 2 μήνες ο εμπλουτισμός με λίπασμα είναι αρκετός.

 

Εχθροί - Ασθένειες


Η καμέλια προσβάλλεται από τα κοκκοειδή τα οποία προκαλούν το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων. Επίσης, υπάρχει και ο τετράνυχος ο οποίος καφετιάζει τα φύλλα σε ζεστό, ξηρό καιρό και μπορεί να προκαλέσει τη στράβωση στις κεντρικές νευρώσεις του φυτού. Επιπλέον, το φυτό μολύνεται συχνά από μύκητες. Οι μύκητες καταστρέφουν τα φυτά της καμέλιας ή στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούν καφέ κηλίδες στα πέταλα των ανθών. Αναγκαίος είναι ο προληπτικός ψεκασμός με μυκητοκτόνα. Επίσης, ενδείκνυται να αφαιρέσουμε τα μολυσμένα φύλλα - άνθη από το φυτό ώστε να μην εξαπλωθεί περισσότερο η μόλυνση. Ο έλεγχος για τις ασθένειες της καμέλιας είναι σημαντικό να γίνεται συχνά. Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και άνθησης παρατηρείται πτώση των μπουμπουκιών. Πτώση επίσης προκαλείται από υπερβολικά ή ακανόνιστα ποτίσματα και λιπάνσεις και απο προσβολές εντόμων και ασθενειών.
 

 

Πηγές: 

Ανθοκομικά φυτά για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς χώρους- Οκτώβριος 2020 Εκδόσεις Πεδίο - Άννα Αντωνιδάκη - Γιατρομανωλάκη (330-332)
 

2024 Agroclica, All rights reserved