Γνωρίζοντας την καλλιέργεια του κολοκυθιού

Καλλιεργητικές πρακτικές στο κολοκύθι

Φυτοπροστασία

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια

Τεχνολογία στην καλλιέργεια

Για τον ερασιτέχνη

Τεχνολογία στην καλλιέργεια

Γεωργία ακριβείας

Μέσω αξιοποίησης της τεχνολογίας, η γεωργία ακριβείας μπορεί να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους στην επιτυχία της καλλιέργειας της κολοκυθιάς τόσο στην υπαίθρια, όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργειά της και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής, στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των συγκομιζόμενων προϊόντων, καθώς επίσης και στη μείωση των εισροών στην καλλιέργεια όπως είναι τα λιπάσματα, το νερό άρδευσης και τα φυτοπροστατευτικά. Στην περίπτωση της υπαίθριας καλλιέργειας, μέσω αξιοποίησης τεχνολογιών όπως είναι οι μετεωρολογικοί σταθμοί οι οποίοι συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν, αισθητήρων που συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το έδαφος, το περιβάλλον της καλλιέργειας κλπ, μπορούν να ειδοποιούν τον παραγωγό σχετικά με τη στιγμή που χρειάζεται να επέμβει στην καλλιέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να μειωθούν οι άσκοπες εφαρμογές λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και νερού άρδευσης.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, δημιουργώντας χάρτες παραγωγής με drones ή δορυφόρο μέσω φωτογραφιών οι οποίες επεξεργάζονται σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS: λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία δεδομένων και χαρτών), μπορούν να εντοπιστούν σημεία του χωραφιού που χρειάζονται περαιτέρω επέμβαση από τη συνολική για ψεκασμό, άρδευση και θρεπτικά συστατικά.

Τα drones και τα επίγεια μέσα όμως, μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε καλλιεργητικές εργασίες. Οι ψεκασμοί μπορούν να εφαρμοστούν μέσω αυτών ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό απορροών, σαφώς ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα και κανονισμούς για τους ψεκασμούς. Με τη χρήση ενός drone δεν υπάρχει αντίστοιχη διασπορά, όπως σε ένα τυπικό ψεκαστικό μηχάνημα κάνοντας τον ψεκασμό πιο ακίνδυνο και ευκολότερο, καθώς ο χειρισμός του drone γίνεται από απόσταση. Ακόμα μέσω των κατάλληλων αισθητήρων μετρώνται οι δείκτες βλάστησης (π.χ. NDVI και NDRE). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της παραγωγής με πρόβλεψή της και συνάμα έλεγχο για πιθανές ελλείψεις στη λίπανση ή την άρδευση, όπως και για την ύπαρξη ασθενειών και ζιζανίων. Επίσης, η γεωργία ακριβείας μπορεί να βοηθήσει στις στοχευμένες εισροές ώστε να μην είναι η καλλιέργεια οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορη.
Τέλος, ένα χρήσιμο εργαλείο στη γεωργία ακριβείας είναι η μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε τη μεταβλητότητα του εδάφους, έχοντας πληροφορίες βασικές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επέμβουμε με τις διάφορες εισροές (π.χ. άρδευση), όπως το πορώδες αλλά και την αλατότητα του εδάφους.

Στην περίπτωση του θερμοκηπίου το περιβάλλον είναι πιο ελεγχόμενο σε σχέση με τον ανοιχτό αγρό. Εκεί, αισθητήρες μπορούν να δώσουν δεδομένα περί συνθηκών μέσα στο θερμοκήπιο, ούτως ώστε να υπάρχει η κατάλληλη επέμβαση, αναλογικά με το στάδιο ανάπτυξης της κολοκυθιάς.
 

2025 Agroclica, All rights reserved