Κολοκύθα

Γενικά


Η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο διάσημα λαχανικά. Γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι συγγενές φυτό με την κολοκυθιά ( το γνωστό κολοκύθι). Η κολοκύθα καλλιεργείται για τους γλυκούς καρπούς της που βρίσκουν χρήση σε πολλές συνταγές στη μαγειρική. Πολύ γνωστά είναι επίσης τα άνθη της οι κολοκυθοανθοί. Γενικά, η κολοκύθα έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Ποικιλίες


Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, με διάφορα χρώματα καρπού, όπως κίτρινο, κόκκινο πορτοκαλί κ.α. Διαφέρουν επίσης και στο μέγεθος μεταξύ τους. Κάποιες από αυτές:

  • Μεγάλο - καρποφόρο 
  • Μοσχοστάφυλο 
  • Σκληραγωγημένος 
  • Διακοσμητικός

 

Κλίμα & Έδαφος - Αποστάσεις


Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού είναι οι 25-27°C την ημέρα και 15-17 °C τη νύχτα. Προτιμά εδάφη μέσης σύστασης , πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και PH 6-6,5. Πρέπει να φυτεύουμε την κολοκυθιά μας σε αραιές αποστάσεις γιατί κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του απλώνει. Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πρέπει αν είναι 120-140cm ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι 140-200cm.

Προετοιμασία εδάφους – Εποχή σποράς


Η προετοιμασία μπορεί να περιλαμβάνει ένα σβάρνισμα ή θρυμματισμό με καταστροφέα των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, το οποίο ακολουθείται από όργωμα με καλλιεργητή και μετά ξανά σβάρνισμα. Πριν φυτεύσουμε τα φυτά στην τελική τους θέση στο χωράφι, τα ετοιμάζουμε σε σπορεία ή τα προμηθευόμαστε έτοιμα, ειδικότερα όταν θέλουμε να τα φυτέψουμε τον Απρίλιο (πρώιμα). Γενικά η γλυκοκολοκύθα φυτεύεται πρώιμα στις αρχές της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία είναι 20-25°C. Αν θέλουμε πιο όψιμη παραγωγή, μπορούμε να σπείρουμε τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου κατευθείαν στο χωράφι σε βάθος 2-4cm.

Άρδευση & Λίπανση


Η κολοκύθα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιλέγουμε το σύστημα της στάγδην άρδευσης για μεγαλύτερο έλεγχο και οικονομία νερού. Την άνοιξη ποτίζουμε μία φορά ανά 2 ημέρες και το καλοκαίρι κάθε μέρα ανάλογα πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Για την λίπανση, πριν τη φύτευση μπορούμε να προσθέσουμε χωνεμένη κοπριά. Περίπου 30-40 ημέρες πριν φυτεύσουμε, ενδείκνυται να κάνουμε βασική λίπανση με σύνθετο κοκκώδες λίπασμα τύπου 15-15-15 σε ποσότητα 150-200 κιλά/στρέμμα το οποίο ενσωματώνουμε στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, συνεχίζουμε τις επεμβάσεις με επιφανειακή λίπανση ή μέσω του συστήματος άρδευσης (υδρολίπανση) με αζωτούχα και καλιούχα λιπάσματα.

Εχθροί & Ασθένειες


H κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα προσβάλλεται σχεδόν από τα ίδια έντομα και τις ασθένειες της κοινής κολοκυθιάς, όμως έχει μεγαλύτερη αντοχή. Προσβάλλεται από μελίγκρα, αλευρώδη και τετράνυχο. Επίσης, μπορεί να προσβληθεί και από διάφορα σκαθάρια. Από ασθένειες, απειλείται συνήθως από ωίδιο, περονόσπορο, βοτρύτη, σκληρωτίνια και ανδρομυκώσεις. Θα πρέπει να προσέχουμε να μην φυτεύουμε τις κολοκύθες σε κοντινές αποστάσεις, για καλύτερο αερισμό, καθώς και να χρησιμοποιούμε θειάφι περιμετρικά της ρίζας και πάνω στα φύλλα.

Συγκομιδή


Η συγκομιδή της κολοκύθας γίνεται μέσα φθινοπώρου, περίπου 4-5 μήνες μετά τη φύτευση της. Εάν το χρώμα της είναι κίτρινο πρέπει να καταναλωθεί αμέσως. Αντίθετα, αν το χρώμα της είναι πορτοκαλί μπορεί να διατηρηθεί στο σπίτι μας μέχρι και τον Ιανουάριο.

 

Πηγές: 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ, ΚΟΣΜΑΣ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ , ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

2025 Agroclica, All rights reserved