Καλλιεργητικές πρακτικές στη κινόα

Εδαφοκατεργασία πριν την εγκατάσταση

Κινόα φυτό

Μπορούν να εφαρμοστούν τρία συστήματα κατεργασίας: αροτραία ή συμβατική κατεργασία, μειωμένη κατεργασία και ακατεργασία. Κατά την αροτραία κατεργασία χρησιμοποιείται άροτρο ή δισκάροτρο για την καταστροφή της βλάστησης και την ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων. Στη συνέχεια γίνεται δευτερογενής κατεργασία για να γίνει πιο ομαλή η επιφάνεια και να δημιουργηθούν σποροκλίνες. Κατά τη μειωμένη κατεργασία χρησιμοποιείται φρέζα ή καλλιεργητής για την αναμόχλευση της ανώτερης επιφάνειας του εδάφους και ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων στο έδαφος. Τέλος, κατά την ακατεργασία αναμοχλεύονται μόνο λωρίδες εδάφους το πολύ 5 x 5 εκατοστών οπότε είναι απαραίτητη η χρήση ζιζανιοκτόνων.


Σπορά

Η χρονική περίοδος στην οποία θα γίνει σπορά εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Στην Ελλάδα που επικρατούν μεσογειακές συνθήκες θεωρείται ότι ο Απρίλης είναι η καταλληλότερη εποχή για να γίνει η σπορά. πρέπει να γίνεται σε βάθος 1 έως 2 εκατοστών και σχετίζεται με την υγρασία που επικρατεί στο έδαφος. Οι προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης είναι 25 με 50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών ώστε να είναι πιο εύκολο το σκάλισμα, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε διαφορετικές πυκνότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του καλλιεργητή.  Η ποσότητα σπόρου σχετίζεται με την ποικιλία και την περιοχή και κυμαίνεται από 500 γραμμάρια έως 5 κιλά.

Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα εξής:

  • Για να μπορέσουν να βγουν εκτός εδάφους είναι πολύ σημαντικό να μην δημιουργείται κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους.
  • Το έδαφος θα πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο για να μην δημιουργούνται σήψεις.
  • Θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια υγρασίας ώστε να γίνει η έναρξη του φυτρώματος.
  • Δεν υπάρχουν ακόμα ικανοποιητικά εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα για την κινόα οπότε καλό είναι να επιλέγεται η σπορά σε γραμμές και όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Άρδευση και λίπανση

Η κινόα είναι φυτό με μεγάλη ανοχή στην ξηρασία και στις περιορισμένες αρδεύσεις. Συνήθως μπορεί να αρκεστεί στα ποτίσματα από τις βροχοπτώσεις. Τεχνητή άρδευση είναι χρήσιμο να γίνει μόνο κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο. Ωστόσο, σε εμπορική κλίμακα είναι σημαντικό να εφαρμόζεται άρδευση για καλύτερη ποιότητα και ποσότητα των επιθυμητών προϊόντων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία στο χώμα κατά τη διάρκεια του φυτρώματος ώστε να περιοριστούν οι προσβολές από μικροοργανισμούς. Το άζωτο είναι σημαντικό στοιχείο για καλύτερες αποδόσεις στον σπόρο τόσο ποσοτικά όσο και ως προς το ποσοστό πρωτεϊνών στον σπόρο. Ο φωσφόρος και το κάλιο συμβάλλουν στην καλύτερη βλαστική ανάπτυξη αλλά δεν έχει απαιτήσεις το φυτό ως προς τα στοιχεία αυτά.

Ζιζάνια και βιολογική αντιμετώπιση στην κινόα

Τα ζιζάνια αποτελούν σημαντικό εχθρό της κινόας ειδικά όταν η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικά μέσα. Η αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων με βιολογικά μέσα είναι η μόνη ένσταση των παραγωγών για την μετατροπή της καλλιέργειάς τους από συμβατική σε βιολογική καθώς στόχος είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ζιζανιοπληθυσμών και του καλλιεργούμενου φυτού και σε καμία περίπτωση η ολοκληρωτική αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, οι σπόροι των ζιζανίων είναι συνήθως περισσότεροι στις βιολογικές καλλιέργειες από τις συμβατικές.

Τρόποι αντιμετώπισης που επιτρέπονται στις βιολογικές καλλιέργειες είναι οι εξής:

  • προ- και μεταφυτρωτικοί μηχανισμοί
  • θερμική αντιμετώπιση
  • χρήση πλαστικών και αποικοδομημένων επιστρωμάτων
  • καλλιεργητικά μέτρα τα οποία είναι και τα πιο επιθυμητά

Εχθροί και ασθένειες

Οι σημαντικότεροι μυκητολογικοί εχθροί της κινόας είναι οι περονόσποροι Peronospora farinosa και ο Peronospora farinosa οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μείωση των αποδόσεων έως και 58% ακόμα και αν έχει επιλεγεί ανθεκτική ποικιλία. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή είναι οι εντομολογικοί εχθροί που προκαλούν μείωση των αποδόσεων όπως οι αφίδες (Aphis fabae) και τα ημίπτερα (Lygus rugulipennis). Τέλος, πρόβλημα αποτελούν και τα πουλιά τα οποία καταστρέφουν τις ταξιανθίες του φυτού.

Μάθε περισσότερα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες

Πηγές- Βιβλιογραφία

  • Jacobsen SE,2003. The worldwide Potential for quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Rev Int.

  • Looc, w., Miste;e, B., Schmidhalte, U., 2012. Assessing the vertical footprint of reflectance measurements to characterize nitrogen uptake and biomass distribution in maize canopies. Field Crops Research.

  • Tolaba, M.P.; Peltzer, M.; Enriquez, N. & Pollio, M.L., 2004. Grain sorption equilibria of quinoa grains. J. Food Eng.

  • Τσατσαρέλη, Α.Κ., 2000. Αρχές μηχανικής κατεργασίας του εδάφους και σποράς

2025 Agroclica, All rights reserved