Δυόσμος

Γενικά στοιχεία


 

Ο δυόσμος  είναι είδος μέντας, το οποίο κατάγεται από  την Ευρώπη και της Νοτιοδυτική Ασία. Ο δυόσμος,  χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει άρωμα στα φαγητά. Έχει και διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

Αποδόσεις


 

Μπορεί να φτάσει σαν καλλιέργεια έως τα 12 έτη. Από την πρώτη συγκομιδή μπορεί να δώσει 1.000-1500 Kg/στρ. νωπής βιομάζας, ενώ η 2η και 3η από 500-800 Kg/στρ, συνεπώς σύνολο περίπου 1.500–2.300 Kg/στρ. νωπής βιομάζας. Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται μεταξύ 0,8-2,0%.

Kλίμα και έδαφος


 

Ο δυόσμος δεν έχει απαιτήσεις σε έδαφος. Χρειάζεται καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. H ενσωμάτωση κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς το βοηθά αρκετά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές και έτσι ανεβαίνει η περιεκτικότητα του σε αιθέριο έλαιο. Όταν φυτευτεί σε γλάστρα αντέχει και σε σκιερά μέρη και αναπτύσσεται κανονικά. Δεν αντέχει στους βοριάδες και στους παγετούς. Εκεί καταστρέφεται.

 

Σπορά και πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου γίνεται σπόρο, με διαίρεση των ριζωμάτων και με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού.

  • Φύτευση σπόρων δυόσμου : Φυτεύουμε τους  σπόρους  σε βάθος 0,5 εκατοστά στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες αλλά και σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα. Μετά από 2 εβδομάδες ο σπόρος βλαστάνει με θερμοκρασία 20 βαθμών κελσίου και σχετική υγρασία. Μετά από περίπου 6 εβδομάδες μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην τελική τους θέση.
     
  • Πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων του δυόσμου : Διαχωρίζουμε φυτά δυόσμου μαζί με τα ριζώματα τους, στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου. Βγάζουμε το φυτό του δυόσμου από τη γλάστρα ή από το έδαφος μαζί με το χώμα του ριζικού συστήματος σε μέρα χωρίς πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Στη συνέχεια, κλαδεύουμε το φυτό χαμηλά σε ύψος περίπου 15-20 εκατοστών και με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι ή ένα μικρό πριόνι, το χωρίζουμε σε δύο μέρη μαζί με τις ρίζες και το χώμα. Φυτεύουμε τα δύο νέα φυτά δυόσμου σε δύο γλάστρες φυτωρίου και τις διατηρούμε για 2 βδομάδες σε δροσερό μέρος μέχρι τα νέα φυτά να να ριζώσουν.
     
  • Δημιουργία νέων φυτών δυόσμου με μοσχεύματα : Μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου, βρίσκουμε μαλακούς βλαστούς (μοσχεύματα) μήκους 10-12 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση υγιών βλαστών δυόσμου που δεν έχουν άνθη. Απομακρύνουμε περίπου τα 2/3 του φυλλών κατά μήκος του μοσχεύματος του δυόσμου, ξεκινώντας από τη βάση του βλαστού διατηρώντας 4-5 φύλλα στην κορυφή του βλαστού. Φυτεύουμε το μόσχευμα του δυόσμου σε γλάστρα φυτωρίου που διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από περίοδο 4-6 εβδομάδων, το μοσχευμα θα έχει ριζώσει και θα έχουμε ένα καινούργιο φυτό δυόσμου, έτοιμο για μεταφύτευση.
     

 

Αποστάσεις φύτευσης

 

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 0,60–0,70m μεταξύ των γραμμών και 0,30–0,40m επί της γραμμής. Προτιμούμε να κάνουμε την φύτευση την άνοιξη που έχουμε ικανοποιητικές θερμοκρασίες και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού.

 

Άρδευση

 

Η άρδευση το καλοκαίρι πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 εβδομάδες. Χρησιμοποιείται η στάγδην άρδευση και η άρδευση με μικροεκτοξευτήρες.

 

Λίπανση

 

Η βασική λίπανση γίνεται προσθέτωντας του 1/3 του απαραίτητου αζώτου στο έδαφος, μαζί με το φώσφορο και το κάλιο στη φάση που προετοιμάζουμε το εδάφους. Το υπόλοιπο άζωτο το βάζουμε σε 5 δόσεις µε επιφανειακές λιπάνσεις, ξεκινώντας 20-30 ημέρες  µετά τη φύτευση. Στο στάδιο της ριζοβολίας παίζει σημαντικό ρόλο ο φώσφορος.

Φυτοπροστασία


O δυόσμος προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Για την προστασία του δυόσμου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για να τον προστατεύσουμε από την σκωρίαση και την ανθράκωση που προσβάλλουν το φύλλωμα του. Για τα έντομα χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα. 

 

Κλάδεμα


Μετά την ανθοφορία πρέπει να γίνεται αυστηρό κλάδεμα, μέσα στο φθινόπωρο για να έχει πάλι δυνατή ανάπτυξη. Όταν κόβουμε τα φύλλα του για να τα χρησιμοποιήσουμε ελαφρώνουμε το φυτό μας και το κρατάμε ζωντανό. Η καλύτερη περίοδος συγκομιδής είναι λίγο πριν αρχίσουν τα σχηματίζονται τα άνθη του. Τότε περιέχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριου ελαίαου.

 

 

Πηγές: 
Ηδύοσμος, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, σελ. 144, Τόμος Ι

 

2025 Agroclica, All rights reserved