Πεπερόμια

Το φυτό πεπερόμια

Γνωρίζοντας την πεπερόμια

Η πεπερόμια (Peperomia spp) ανήκει στην οικογένεια των Πεπεροειδών (Piperaceae) και φιλοξενεί πάνω από χίλια είδη διαφορετικών φυτών. Είναι εγγενή φυτά των υποτροπικών και τροπικών περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και ξεχωρίζουν για την ποικιλότητα των χρωμάτων, υφών και σχεδίων στο φύλλωμά της. Κοινά ονόματα με τα οποία είναι γνωστή είναι: Baby rubber plant, Pepper elder, Radiator plant, Shining bush plant, Emerald ripper pepper. Τα φυτά της πεπερόμιας μπορεί να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται σαν παχύφυτα, αλλά δεν είναι καθώς η πεπερομία απαιτεί λίγο περισσότερο νερό και υγρασία από ότι τα παχύφυτα.

Χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά και συχνά φυτεύονται σε εσωτερικούς χώρους όπου προσθέτουν χρώμα και καλλωπιστική ομορφιά, χάρη στο όμορφο φύλλωμά τους. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι οι πεπερομίες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του χώρου.

Βοτανικά Χαρκτηριστικά

Τα φύλλα των ειδών Peperomia ποικίλλουν σε χρώματα, είναι σαρκώδη, με έντονες νευρώσεις ή κηλίδες και έχουν συνήθως οβάλ σχήμα, παχιά, σαρκώδη και λεία άκρα. Ο παχύς μίσχος του φύλλου είναι προσκολλημένος στο κέντρο της κάτω πλευράς του φύλλου ορισμένων ειδών. Τα άνθη της είναι στενά και αιχμηρά και αναπτύσσονται σε ένα καφέ χρώματος στέλεχος. Μερικά είδη πεπερόμιας είναι επιφυτικά (αναπτύσσονται στα κλαδιά των δέντρων μακριά από το έδαφος). Αποτελούν φυτά βραδείας ανάπτυξης και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσων αφορά τη συντήρηση τους, ενώ σε ύψος μπορούν να φτάσουν μέχρι 20- 30 cm.

Ποικιλίες

Peperomia argyreia (Watermelon peperomia)

Peperomia argyreia (Watermelon peperomia)

Τα κηρώδη πράσινα φύλλα με τις γκριζοπράσινες ρίγες δίνουν την εντύπωση φλούδας καρπουζιού. Το συγκεκριμένο είδος αναπτύσει ροζέτες και οι μίσχοι των φύλλων του είναι κόκκινου χρώματος.

Peperomia caperata “Rosso’’

Peperomia caperata “Rosso’’

Το χαρακτηριστικό που κάνει τη συγκεκριμένη ποικιλία να ξεχωρίζει είναι τα έντονα κυματοειδή με ραβδώσεις, βελούδινα γκριζοπράσινου χρώματος φύλλα της.

Peperomia Caperata “Lilian”

Peperomia Caperata “Lilian”

Διαθέτει σκούρα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς με έντονες αυλακώσεις. Τα άνθη της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ιδιαίτερα και αναπτύσσονται σε κόκκινους ή μωβ μίσχους. 

Peperomia Obtusifolia (Baby rubberplant)

Peperomia Obtusifolia (Baby rubberplant)

Αυτή η ποικιλία έχει δερματώδους υφής, στρογγυλεμένα φύλλα και παράγει στενά αιχμηρά άσπρα λουλούδια τα οποία αναπτύσσονται σε στελέχη κόκκινου-καφέ χρώματος.

Peperomia prostrata 

Peperomia prostrata 

Πρόκειται για μια ποικιλία η οποία χαρακτηρίζεται από τα μικροσκοπικά φύλλα που έχει τα οποία μοιάζουν σε σχήμα και μοτίβο χρωμάτων με μικροσκοπικά κελύφη χελώνας. Τα φύλλα είναι πυκνά διατεταγμένα κατά μήκος των λεπτεπίλεπτων στελεχών του φυτού και ακολουθούν φορά προς τα κάτω. Μπορείτε να την τοποθετήσετε σε πέργκολα για να της επιτρέψετε να αναρριχηθεί ή να τη φυτέψετε σε κρεμαστά καλάθια για να κρεμαστεί προς τα κάτω.

Περιβάλλον

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της πεπερόμιας είναι μεταξύ 18- 26 ℃. Μπορεί να επιβιώσει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έως τους 10 °C. Φροντίστε να την διατηρείτε προστατευμένη από ρεύματα αέρα και αεραγωγούς κλιματισμού και θέρμανσης τα οποία προκαλούν ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επιπλέον, αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες περιβάλλοντος που επικρατούν μέτρια έως υψηλά επίπεδα υγρασίας. Για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας, μπορείτε να ψεκάσετε τα φύλλα, να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να βάλετε το φυτό σε ένα δίσκο γεμάτο με βότσαλα και νερό, αρκεί ο πάτος της γλάστρας να μην βρίσκεται σε άμεση επαφή με το νερό.

Φως

Η πεπερόμια δεν χρειάζεται πολύ έντονο ηλιακό φώς και γενικά είναι φυτό που προτιμά να αναπτύσσεται σε μερικώς σκιαζόμενα σημεία. Έχει ανάγκη από έκθεση σε μέτριο έως έντονο έμμεσο φως. Αποφύγετε την έκθεση των φυτών στο άμεσο απογευματινό ηλιακό φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα του φυτού. Τα φυτά πεπερόμιας μπορούν να ανεχθούν καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, αν και το φύλλωμα μπορεί να μην είναι τόσο εύρωστο σε αυτή την περίπτωση. Επίσης μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά κάτω από φωτισμό φθορισμού.

Χώμα

Ένα ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες μίγμα εδάφους είναι το ιδανικό για τη φύτευση των φυτών πεπερόμιας. Τα βαριά μείγματα εδάφους, που κρατάνε περίσσεια υγρασία, μπορούν να συμβάλουν στις προσβολές του ριζικού συστήματος από ασθένειες οι οποίες προκαλούν σήψεις των ριζών. Επιλέξτε ένα μείγμα χώματος κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου ή κάποιο ελαφρύ μείγμα εδάφους με τύρφη και περλίτη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια καλή ποσότητα φλοιού πεύκου στο έδαφος για ένα βέλτιστο περιβάλλον ανάπτυξης για το φυτό.

Νερό

Η πεπερόμια δεν έχει υψηλές ανάγκες όσον αφορά το πότισμα της. Τα εύκαμπτα, παχιά φύλλα της έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν επαρκείς ποσότητες νερού και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους είναι σαρκώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς πότισμα σε σχέση με άλλα είδη φυτών εσωτερικού χώρου τα οποία απαιτούν να ποτίζονται πιο συχνά. Ποτίστε όταν αισθάνεστε το επιφανειακό στρώμα του χώματος (πρώτα 5cm) στεγνό στην αφή. Μειώστε ελαφρώς το πότισμα κατά τα τέλη του φθινοπώρου και καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς αυτή την περίοδο το φυτό δεν αναπτύσσεται ενεργά.

Λίπασμα

Για ιδανική ανάπτυξη συστήνεται τα φυτά της πεπερόμιας να λιπαίνονται μια φορά κάθε 3- 4 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (αρχές της άνοιξης έως μέσα φθινοπώρου) με ένα αραιωμένο υγρό λίπασμα. Σε διαφορετική περίπτωση η λίπανση της μπορεί να γίνει με τη χρήση κάποιου σύνθετου κοκκώδους λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης πλούσιο σε άζωτο το οποίο θα το προσθέσετε μια φορά στη γλάστρα στην αρχή της ανοιξιάτικης περιόδου. Οι εφαρμογές λιπασμάτων θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο του χειμώνα.

Κλάδεμα

Τα φυτά πεπερόμιας αποτελούν φυτά βραδείας ανάπτυξης και έχουν χαμηλές απαιτήσεις ως προς τη συντήρησή τους. Για τον λόγο αυτό, τα φυτά δεν χρειάζονται πολύ κλάδεμα. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί λίγο αραίωμα της βλάστησής του με κλάδεμα για τη διατήρηση της υγείας του φυτού. Χρησιμοποιείστε πάντα αποστειρωμένα εργαλεία κατά το κλάδεμα για την προστασία του φυτού από ασθένειες.

Πολλαπλασιασμός

Η πιο εύκολη μέθοδος πολλαπλασιασμού της πεπερομίας που χρησιμοποιείται είναι ο αγενής πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα στελέχους και φύλλων. Για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, μπορείτε να επιλέξετε ένα στέλεχος με τρία ή περισσότερα φύλλα και κόψτε το ακριβώς κάτω από το τελευταίο φύλλο. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα ώστε να μείνουν μόνο δύο στην κορυφή, φυτέψτε το μόσχευμα σε κάποιο μείγμα τύρφης ή κοκοφοίνικα και ποτίστε το. Οι ρίζες θα αναπτυχθούν από τις αρθρώσεις όπου βρίσκονταν τα φύλλα που αφαιρέθηκαν πριν τη φύτευση του μοσχεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να κόψετε ένα φύλλο στο σημείο όπου ο μίσχος (η άρθρωση του φύλλου) συνδέεται με το στέλεχος. Στη συνέχεια φυτέψτε το μόσχευμα σε κάποιο μείγμα τύρφης ή κοκοφοίνικα και ποτίστε το. 

Μεταφύτευση

Επιλέξτε μια γλάστρα μεγαλύτερη μόνο ένα έως δύο μεγέθη το πολύ από την προηγούμενη, χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος καθώς ο πολύς χώρος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατακράτηση νερού και να αυξήσει τον κίνδυνο της σήψης της ρίζας. Βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονες οπές αποστράγγισης. Η μεταφύτευση γίνεται καλύτερα την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού κατά την ενεργό καλλιεργητική περίοδο του φυτού. Ποτίστε καλά τη πεπερόμια μία ή δύο μέρες πριν τη μεταφύτευση, βγάλτε με προσοχή τις ρίζες από την παλιά γλάστρα, διατηρώντας τες όσο το δυνατόν άθικτες. Φυτέψτε στο ίδιο βάθος στη νέα γλάστρα, γεμίζοντάς την με φρέσκο ​​μείγμα χώματος.

Εχθροί-Ασθένειες

Οι πιο κοινοί εχθροί που προσβάλουν την πεπερόμια είναι οι εξής:

  • Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά παράσιτα που μοιάζουν με αράχνη. Είναι πολύ δύσκολο να τα παρατηρήσετε με γυμνό μάτι αλλά προκαλούν ζημιές στα φύλλα τα οποία χάνουν την ευρωστία τους και αρχίζουν να πέφτουν. Μπορείτε να παρατηρήσετε από τα προβλήματα που προκαλούνται στη βλάστηση καθώς και από τους ιστούς που δημιουργούν.
  • Οι αλευρώδεις είναι έντομα που μοιάζουν με λευκές, χνουδωτές σταγόνες που αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Προκαλούν κιτρίνισμα των φύλλων, σε έντονες προσβολές μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τον ολοκληρωτικό μαρασμό του φυτού ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φορείς ιώσεων και μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες στα φυτά.
  • Οι σκνίπες είναι μικρές, σκουρόχρωμες μύγες που έλκονται από το υγρό έδαφος και την οργανική ουσία. Αυτά τα παράσιτα τρέφονται με τις ρίζες των φυλλόδεντρων και μπορούν να προκαλέσουν κιτρίνισμα και μαρασμό των φύλλων.

Τα φυτά της πεπερόμια μπορούν επίσης να προσβληθούν από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες γίνονται αντιληπτές με την εμφάνιση νεκρωτικών κηλίδων στο φύλλωμά τους. 

Υπάρχουν διαφορετικά είδη μυκήτων όπως είναι:

  • Cercospora: Τα συμπτώματα μόλυνσης που δημιουργούνται από την εν λόγω μυκητολογική ασθένεια είναι ανασηκωμένα, στίγματα στην κάτω πλευρά των φύλλων, που μοιάζουν με φλύκταινες και έχουν μαύρο ή καφέ χρώμα. Τα στίγματα έχουν ακανόνιστο σχήμα και μοιάζουν με πρήξιμο. 
  • Phyllosticta: Προκαλεί κηλίδες μαρασμού, σκούρου καφέ ή μαύρου χρώματος οι οποίες ξεκινάνε από τις άκρες των φύλλων και από εκεί αναπτύσσονται προς την υπόλοιπη επιφάνεια του ελάσματος του φύλλου. 
  • Ριζοκτονία: Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια προκαλεί στα φύλλα κηλίδες χλωρής σήψης σκούρου καφέ ή μαύρου χρώματος. Οι κηλίδες έχουν ελλειπτικό ή ακανόνιστο σχήμα και συχνά σχηματίζουν ομόκεντρους δακτυλίους. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών συστήνεται αρχικά να εξασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες αερισμού και φωτισμού ώστε να μειωθεί η πιθανότητα προσβολής. Σε περίπτωση μόλυνσης από κάποια μυκητολογική ασθένεια, συστήνεται να αφαιρούνται τα προσβεβλημένα φύλλα στην περίπτωση που δεν υπάρχει μεγάλη ένταση προσβολής. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο σκεύασμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τοξικότητα φυτού

Η πεπερόμια δεν θεωρείται τοξική κατά την επαφή της με κατοικίδια και ανθρώπους.

Συχνά προβλήματα πεπερόμιας

1. Πτώση φύλλων

Είναι φυσιολογικό το φυτό να χάσει ορισμένα φύλλα, συνήθως εκείνα που βρίσκονται στη βάση του φυτού, λόγω ηλικίας. Επίσης, η πτώση των φύλλων συχνά προκαλείται από υπερβολικό ή ελάχιστο πότισμα, παράσιτα, ανεπαρκές φως ή ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Εάν κανένα από αυτά δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα, σκεφτείτε να αυξήσετε το μέγεθος της γλάστρας στην οποία βρίσκεται και να ανανεώσετε το έδαφος.

2. Κατσάρωμα και δίπλωμα των φύλλων

Όταν η πεπερόμια στρεσάρεται, τα φύλλα της αρχίζουν να  καμπυλώνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω. Πιθανά αίτια που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι προσβολές από εχθρούς, το λιγοστό ή υπερβολικό πότισμα, η σήψη ριζών και το σοκ από τη μεταφύτευση.

3. Αργή ανάπτυξη

Η πεπερόμια  μπορεί να εμφανίζει αργή ανάπτυξη λόγω του μη επαρκούς φωτός, του λιγοστού ποτίσματος, ή και λόγω του ακατάλληλου εδάφους. Τα φύλλα της πεπερόμιας δεν αναπτύσσονται και το φυτό γενικά φαίνεται να είναι αδρανές ή ακόμα και να πεθαίνει.

2025 Agroclica, All rights reserved