Κουνουπίδι

Γενικά


Το κουνουπίδι είναι φυτό Ευρωπαϊκών χωρών. Πιστεύεται ότι κατάγεται από την Ιταλία. Σήμερα το κουνουπίδι καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με κυριότερες χώρες παραγωγής την Κίνα, την Ινδία, Ισπανία, Ιταλία Μεξικό κ.α. Η παγκόσμια παραγωγή το έτος 2010 έφτασε τα 18 εκ. τόνους. Στην χώρα μας το λάχανο καλλιεργείται σε έκταση 32 χιλ. στρεμμάτων δίνοντας παραγωγή 66.000 τόνους.

Κλίμα και Έδαφος


Το κουνουπίδι είναι ψυχροαπαιτητικό φυτό. Αναπτύσσεται σε εποχές με ήπιες θερμοκρασίες. Είναι πολύ ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.  Για άριστη ανάπτυξη απαιτούνται θερμοκρασίες 15-21 βαθμοί κελσίου. Το φυτό του κουνουπιδιού μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορους τύπους εδαφών. Άριστες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη μέσης σύστασης,γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και ελαφρά όξινα ουδέτερα εδάφη με PH 5,5-7.

 

Καλλιεργητικές πρακτικές


Το κουνουπίδι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε σπορεία και τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στον αγρό όταν αποκτήσουν ύψος 10-15cm. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-90cm μεταξύ των γραμμών και 50-70 cm επί της γραμμής.

Ποικιλίες


  1.  Early Snowball,
  2.  Appia, 
  3. Cendis, 
  4. Freedom,
  5.  Kerjo, κ.α.

 

Άρδευση


Το κουνουπίδι πρέπει να αναπτυχθεί χωρίς να υποστεί καταπόνηση από έλλειψη νερού. Κρίσιμη περίοδος για διατήρηση της παραγωγής και ποιότητας του κουνουπιδιού είναι ο σχηματισμός της ανθοκεφαλής. Ως κριτήριο άρδευσης λαμβάνεται η υδατοικανότητα του εδάφους, η οποία δεν πρέπει να είναι κάτω από 40%. Συνολικά για μια καλλιεργητική περίοδο απαιτούνται 400-450mm νερού.

 

Λίπανση


Για την λίπανση πρέπει να ληφθεί υπόψη η γονιμότητα του εδάφους και οι απαιτήσεις του φυτού σε θρεπτικά στοιχεία.Αν δεν έχει προηγηθεί ανάλυση εδάφους συστήνεται η ενσωμάτωση πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας 6-8,5 κιλά Ν/στέμμα, 6-8 κιλά P/στρέμμα και 3-9 κιλά Κ/στρέμμα.

 

Συγκομιδή-Συντήρηση


Η συγκομιδή αρχίζει 5-7 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή της καλλιέργειας. Η συγκομιδή γίνεται όταν οι ανθοκεφαλές αποκτήσουν το μέγιστο μέγεθος τους, είναι συνεκτικές και με λευκό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Το κουνουπίδι διατηρείται για 2-4 εβδομάδες σε θερμοκρασία 0 βαθμών κελσίου και σχετική υγρασία 90-95%. Για μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης(5-6 εβδομάδες) μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ελεγχόμενη ατμόσφαιρα( CA).

Εχθροί και Ασθένειες


Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλλουν το κουνουπίδι είναι η καρκίνωση των σταυρανθών, ο περονόσπορος, η σκωρίαση, το ωίδιο και η αλτερνάρια. Επίσης, η καλλιέργεια του κουνουπιδιού προσβάλλεται από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τις βρωμούσες, καθώς και από τον τετράνυχο.

Εχθροί: 

  1. Πιερίς
  2. Μύγα
  3. Νηματώδεις
  4. Αφίδες

 

Ασθένειες:

  1. Περονόσπορος
  2.  Αδρομυκώσεις
  3.  Ωΐδιο
  4.  Καρκίνος σταυρανθών
  5.  Σκληρωτίνια
  6.  Αλτερνάρια
  7. Βακτηρίωση
  8.  Κιτρίνισμα φύλλων
  9.  Τροφοπενία βορίου
  10.  Τροφοπενία μολυβδένιο
  11.  Άνοιγμα ανθοκεφαλών
  12.  Κιτρίνισμα ανθοκεφαλών

 

 

 

Πηγές:

  • ΤΕΧΙΝΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Msc ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΓΠΑ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ , ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΡΙΖΟΥ,  ΔΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ 
  • ΣΥΓΧΟΝΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ, ΚΟΣΜΑΣ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ , ΓΕΩΠΟΝΟΣ

 

 

2025 Agroclica, All rights reserved