Άνηθος

Γενικά στοιχεία - Αποδόσεις


Ο Άνηθος  είναι φυτό της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae) .Το φυτό σήμερα χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες και αλλού. Έχει άρωμα γλυκάνισου. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε αν το αποξηράνουμε.


Στη φαρμακευτική η δράση βοηθά στους κολικούς. Ο άνηθος είναι μονοετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 40-60 εκατοστών και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον μαϊντανό και το μάραθο.

Η απόδοση του άνηθου είναι πολύ σημαντική οικονομικά. Μπορεί το αιθέριο έλαιο να φτάσει και τα 500 ευρώ τα 1000 ml. 

 

Κλίμα και έδαφος - Κατεργασία εδάφους


Ο άνηθος αναπτύσσεται σε θερμοκρασία 18-25 ο C. Θέλει εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία , καλά στραγγιζόμενα με pH 6-7.

Κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία εδάφους. Ψιλοχωματισμός καλός. Μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά. Μπορούμε να σπείρουμε σε σπορείο και μετά να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας στην τελική θέση στο χωράφι. 

 

Σπορά και αποστάσεις φύτευσης


Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου. Πριν την σπορά αιτείται καλή προετοιμασία εδάφους. Απαιτούνται 350 γρ./στρ. και το χωράφι πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο. Για σπορά με το χέρι ή με κοινή σπαρτική απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Μετά το φύτρωμα απαιτείται βοτάνισμα για απομάκρυνση ζιζανίων, ενώ σε περίπτωση πυκνού φυτρώματος απαιτείται αραίωμα.

Λίπανση - Άρδευση


Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λιπάσματα. 1 φορά το μήνα μπορούμε να συμπληρώσουμε ένα λίπασμα τύπου 15-15-15. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υγρά λιπάσματα.

Ο άνηθος χρειάζεται συχνό πότισμα και ειδικά σε περιόδους ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη. Ποτίζουμε τον άνηθο, κάθε 3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε μόνο χρειάζεται . Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που φαίνονται σαν κιτρίνισμα στα φύλλα.

 

 

Έντομα & ασθένειες


Το ωίδιο προσβάλει τον άνηθο. Προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα του. Αντιμετωπίζεται με σκευάσματα βρέξιμου θείου. Επίσης η κάμπια δημιουργεί προβλήματα στον άνηθο τρώγοντας τα φύλλα. Αντιμετωπίζεται με σκεύασμα βάκιλου θουριγγίας.

Συγκομιδή


Ο άνηθος συγκομίζεται 1-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά τη σπορά του. 

 

 

 

Πηγές : 

Βιβλίο Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά Δρ. Ελένη Βογιατζή Καμβούκου

2025 Agroclica, All rights reserved