Βασιλικός

Γενικά


Σαν χώρα καταγωγής του θεωρείται η Ινδία. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τον 12ο αιώνα. Καλλιεργείται συστηματικά σήμερα στο Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία και τις ΗΠΑ. Στην χλωρή του μορφή χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή σε διάφορα ποτά. Στην αποξηραμένη του μορφή χρησιμοποιείται σε διάφορες σάλτσες. Η μεγαλύτερη χρησιμοποίηση του βασιλικού γίνεται από την βιομηχανία τροφίμων(αιθέριο έλαιο).

Εδαφικές απαιτήσεις


Ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, αμμοπηλώδη που θερμαίνονται γρήγορα και έχουν ηλιοφάνεια. Δεν ευδοκιμεί σε υγρά και ψυχρά εδάφη. Είναι φυτό πολύ ευαίσθητο στο ψύχος( δεν αντέχει κάτω των 0 βαθμών κελσίου).

 

Ποικιλίες


  1. Budcopf(στενόφυλλη)
  2. Dark Opal(μέτρια)
  3. Genoveser(πλατύφυλλη)
  4. Lemon(στενόφυλλη-μεσόφυλλη), κ.α.
     

Καλλιεργητική περίοδος - Καλλιεργητικές Τεχνικές


Ο σπόρος σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Απαιτείται ποσότητα 300-500gr/στρ. αλλά μερικές φορές φτάνει και τα 2 Kg/στρ. για να καλυφθεί ο κίνδυνος απώλειας σπόρου. Ο σπόρος μπορεί να σπαρθεί και σε υπαίθριο σπορείο νωρίς την άνοιξη ή και νωρίτερα μέσα στο θερμοκήπιο. Η μεταφύτευση στην οριστική θέση γίνεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου(1000-1600 φυτά/ 100 τετραγωνικά μέτρα). Η παρουσία ζιζανίων υποβαθμίζει την ποιότητα και γι αυτό η καταπολέμηση τους γίνεται μηχανικά ή χημικά. Επειδή ο βασιλικός είναι επιπολαιόριζο φυτό πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά σκαλισματα. Ο βασιλικός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε νερό. Απαραίτητα είναι τα ποτίσματα τα οποία πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 10-12 μέρες. Η άρδευση πρέπει να σταματά 4-5 ημέρες πριν την συλλογή.

Λίπανση


Ενδείκνυται η οργανική λίπανση. Η προτεινόμενη συνταγή λίπανσης είναι : 8-10 μον. Ν/στρ.,  6μον. P/στρ.  και 10 μον. Κ/στρ. Η αζωτούχος λίπανση γίνεται τμηματικά: κατά τη σπορά, 4 εβδομάδες αργότερα και μετά την πρώτη κοπή.

 

Συλλογή και Απόδοση


Επειδή ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη αναβλαστική ικανότητα μπορούν να γίνουν αρκετές κοπές το χρόνο. Η πρώτη γίνεται με την έναρξη της άνθησης, περίπου 7-8 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση γιατί τότε παρατηρείται η μέγιστη περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες. Το ύψος κοπής καλό είναι να γίνεται στα 10-12 cm. Το προϊόν απλώνεται στη σκιά προς ξήρανση ή ξηραίνεται τεχνικά στους 30-35 βαθμούς κελσίου. Στη χώρα μας ακολουθούνται 2 τρόποι για συλλογή. Κατά τον πρώτο κόβονται ολόκληρα τα φυτά σε ύψος 10 cm από το έδαφος και κατά τον δεύτερο συλλέγονται μόνο οι ανθοφόροι οφθαλμοί. Στην πρώτη περίπτωση το φυτό διατίθεται αποξηραμένο και γίνονται 3-4 συλλογές, ενώ στη δεύτερη το προϊόν αποστάζεται και γίνονται 6-7 συλλογές. Οι αποδόσεις σε χλωρό χόρτο κυμαίνονται 120-180 Kg/ τετραγωνικό μέτρο και σε ξηρή δρόγη 15-30 Kg/ τετραγωνικό μέτρο.

 

Εχθροί και Ασθένειες


Καλλιέργειες βασιλικού προσβάλλονται από τον υιό της μωσαίκωσης, καθώς και από τους μύκητες Fusarium και Botrytis. Στη χώρα μας φυτείες βασιλικού προσβλήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι που προσβάλλει το βαμβάκι. Η καταπολέμηση του έγινε με Servin.

Ενδεικτική Φυτοπροστασία - Συμπτώματα


Σεπτόρια

Εμφανίζονται σε καφετιά νέκρωση στα φύλλα, τα οποία σταδιακά εξάπλωσαν. Τα σπόρια του γένους Sepulia προτιμούν να χτυπήσουν σε υγρό και ζεστό καιρό τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στο τελικό στάδιο της ασθένειας τα φύλλα στεγνώνουν και πέφτουν. 
 

Τριφύλλι

Η μετάδοση αυτής της εκτεταμένης ιογενούς λοίμωξης λαμβάνει χώρα με διάφορους τρόπους. Τα συχνά μολυσμένα εργαλεία είναι η αιτία ή οι αφίδες είχαν τα βακτηρίδια στις αποσκευές. Μετά από μια περίοδο επώασης 2 εβδομάδων, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή της λαμπρότητας των φλεβών των φύλλων και των μορφών που μοιάζουν με μωσαϊκό στο φύλλωμα. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται παραμορφώσεις και το φυτό πεθαίνει.

 

 

Πηγή:
Επιλογή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου


 

2024 Agroclica, All rights reserved