Αζαλέα

Γενικά


Η αζαλέα είναι ένα αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου με ωραιο φύλλωμα και εντυπωσιακή ανθοφορία. Το επιστημονικό της όνομα είναι Azalea sp. (Rhododendron sp.). Αν και  θεωρείται φυτό  εσωτερικού χώρου υπάρχουν και αρκετά είδη που αναπτύσσονται ως φυτά εξωτερικού χώρου. Προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα, όπου φύεται στις ορεινές περιοχές του Καυκάσου.

 

Ποικιλίες


Έχουν δημιουργηθεί πολλά υβρίδια με ποικιλία χρωμάτων και μέγεθος ανθέων που είναι πολύ δημοφιλή στην αγορά.
 

  1. Ποικιλίες της ομάδας Indica
  2. Ποικιλίες της ομάδας Kurume
  3. Ποικιλίες της ομάδας Pericat
  4. Ποικιλίες της ομάδας Rutherford
  5. Ποικιλίες της ομάδας Green Dale
     

Προετοιμασία γλάστρας


Ως υπόστρωμα για τη φύτευση σε γλάστρες χρησιμοποιείται η ξανθιά τύρφη,της οποίας το pH ρυθμίζεται μεταξύ 4.5-5.5 που είναι το καταλληλότερο για την ανάπτυξη της αζαλέας. Μετά Τη ριζοβολία φυτεύεται σε γλάστρες μικρής διαμέτρου (10-15cm). Είναι προτιμότερο από τις μεγάλες γλάστρες γιατί αποφεύγεται η υπεράρδευση και ο αερισμός. Η σωστή απόσταση γλαστρών είναι πολύ σημαντική για τον καλό φωτισμό και την καλή κυκλοφορία του αέρα. Συνήθως οι γλάστρες προτείνεται να απέχουν μεταξύ τους από 25 έως 30 cm.

 

Φύτευση


Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται δηλαδή όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί και να μας δώσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της. Για φύτευση σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Αν θέλουμε να φυτέψουμε την αζαλέα στον κήπο, καλό είναι να δημιουργήσουμε αφράτο υπόστρωμα και όξινο περιβάλλον στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών.  

 

Πολλαπλασιασμός


Οι αζαλέες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο ή εμβολιασμό, αλλά κυρίως προτιμάμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα βλαστών τα οποία παίρνουμε στις αρχές του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η ανοιξιάτικη βλάστηση της. Επιλέγουμε ημι ξυλώδεις βλαστούς 15 εκατοστών και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια με φυτόχωμα. Χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στις τομές των μοσχευμάτων, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για να ριζώσουν τα μοσχεύματα. Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερή θέση και μετά από 2-3 μήνες μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση.

Κλάδεμα


Όταν ολοκληρωθεί η ανοιξιάτικη ανθοφορία το καλοκαίρι τότε πρέπει να κλαδεύσουμε την αζαλέα μας. Κατά το κλάδεμά μας δεν δίνουμε κάποιο συγκεκριμένο σχήμα στο φυτό μας, το αφήνουμε να αναπτυχθεί φυσικά. Για να έχουμε πλούσια ανθοφορία και βλάστηση πρέπει να κλαδεύουμε την αζαλέα μας το πολύ 3 φορές το χρόνο και μόνο το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με κορφολόγημα των βλαστών και αφαίρεση των ξερών φύλλων.  Έτσι θα σχηματιστούν νέα μπουμπούκια για την επόμενη χρονιά.

 

Λίπανση και άρδευση


Όσον αφορά τη λίπανση της αζαλέας, επιλέγουμε σύνθετο λίπασμα, σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, ειδικό για οξύφυλλα φυτά και κάνουμε εφαρμογές κάθε μήνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Για να αποκτήσει και να διατηρήσει το φυτό μας το πράσινο και υγιές φύλλωμά του μπορούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε χρήση λιπάσματος σιδήρου σε χηλική μορφή.

Οι απαιτήσεις της αζαλέας σε υγρασία είναι μεγάλες. Το χώμα της πρέπει να διατηρείται δροσερό. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε την αζαλέα κάθε 2-3 ημέρες. Το καλοκαίρι έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και την ποτίζουμε κάθε μία ημέρα. Χρειάζεται το υπόστρωμα να διατηρείται υγρό, χωρίς να συγκρατεί υπερβολική ποσότητα νερού. Σε  περίοδο ξηρασίας καλό είναι να σκαλίζετε το χώμα της λίγο πριν το πότισμα για να είστε σίγουροι ότι το νερό φτάνει βαθιά στις ρίζες.

Συγκομιδή - Συντήρηση


Η προώθηση στην αγορά γίνεται όταν έχουν αρχίσει να φαίνονται τα χρώματα των ανθέων ή λίγο πριν για να μην προκληθούν ζημιές κατά τη μεταφορά.Τα φυτά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες 16-21 °C το βράδυ και 18-23 °C τη μέρα. Η σωστή τοποθέτηση του φυτού είναι κοντά σε ένα παράθυρο αλλά δεν πρέπει να δέχεται απευθείας το φως.

 

Εχθροί - Ασθένειες


Τα κοινά έντομα (αφίδες, θρίπες, αλευρώδεις, υπονομευτές, ψευδόκοκκος προνύμφες λεπιδοπτέρων) προκαλούν ζημιές στην αζαλέα και καταπολεμούνται με εντομοκτόνα. Τα ακάρεα προκαλούν σοβαρές ζημιές . Με καταιονισμό από υπερυψωμένα συστήματα άρδευσης μπορούν να περιοριστούν οι πληθυσμοί αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να μην προκληθούν άλλα προβλήματα ασθενειών στο φύλλωμα και στα άνθη. Μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες και οδηγούν στην πλήρη καταστροφή του φυτού είναι: 
 

  • Phytophthora cinnamomi: Προκαλεί τη σήψη του ριζικού συστήματος. Για την αντιμετώπισή του πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα μοσχεύματα, τα οποία πρέπει να ριζοβολήσουν κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Υπάρχουν επίσης διάφορα μυκητοκτόνα που με την περιοδική χρήση τους.
     
  • Cylindrocladium sp.: Προκαλεί σήψη της ρίζας και γρήγορη μάρανση. Η καταπολέμηση γίνεται με συνδυασμό μυκητοκτόνων και κατάλληλης καλλιεργητικής πρακτικής. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι υγιή και να προέρχονται απο υγιή μητρικά φυτά.
     
  • Botrytis cinerea: Ο βοτρύτης μύκητας με πολλούς ξενιστές, προσβάλεει και την αζαλέα κυρίως κατά τη διάρκεια της ψυχρής αποθήκευσης για τη διακοπή του ληθάργου ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της σε κλειστά κιβώτια.

    Επίσης υπάρχουν και μη παρασιτικές ασθένειες που ονομάζονται φυσιολογικές ανωμαλίες. Τέτοιες ασθένειες είναι η φυλλόπτωση, η μάρανση, η ακανόνιστη άνθηση και η αδυναμία άνθησης.



Πηγές:

Ανθοκομικά φυτά για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς χώρους- Οκτώβριος 2020 Εκδόσεις Πεδίο - Άννα Αντωνιδάκη - Γιατρομανωλάκη (278-287)
 

2025 Agroclica, All rights reserved