Κυκλάμινο

Γενικά


Στην αρχαιότητα το κυκλάμινο, ήταν γνωστό περισσότερο ως φαρμακευτικό φυτό παρά ως καλλωπιστικό. Από τον χυμό του φυτού παράγεται η κυκλαμίνη που έχει καθαρτικές και δηλητηριώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ομοιοπαθητική. Η μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά είναι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων. Αν και είναι πολύ εντυπωσιακό φυτό μειονέκτημά του είναι ότι δεν διατηρείται εύκολα στις συνθήκες εσωτερικού χώρου και ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με άλλα ανθοφόρα φυτά γλάστρας.

Ποικιλίες


  1. Γραικό κυκλάμινο (Cyclamen graecum)
  2. Κρητικό κυκλάμινο (Cyclamen creticum)
  3. Κυκλάμινο κυπριακό (Cyclamen cyprium)
  4. Περσικό κυκλάμινο (Cyclamen persicum)
  5. Κισσόφυλλο κυκλάμινο (Cyclamen heredifolium)

 

Φύτευση


Για να φυτέψουμε κυκλάμινα στο μπαλκόνι, μπορούμε να πάρουμε βολβούς (κόνδυλους) κυκλάμινου ή έτοιμα φυτά κυκλάμινου από φυτώρια. Τέλος του καλοκαιριού φυτεύουμε τους κονδύλους σε βάθος 5-10 εκατοστά σε απόσταση 20 εκατοστών. Μπορούμε να πάρουμε και έτοιμα μικρά γλαστράκια από φυτώρια. 

Αγοράζουμε γλάστρες χαμηλές, με βάθος περίπου 20-25 εκατοστά, καθώς τα κυκλάμινα έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Για να το φυτεύσουμε αγοράζουμε πλούσιο φυτόχωμα και το βάζουμε στη βάση της γλάστρας. Μπορούμε να προσθέσουμε μια στρώση από χαλίκια για να έχουμε καλή αποστράγγιση.
 

Πολλαπλασιασμός


Υπάρχουν 2 τρόποι πολλαπλασιασμού του κυκλάμινου: α) με σπόροι και β) κόνδυλους,

  1. Πoλλαπλασιασμός του κυκλάμινου με σπόρο:

Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία μπορούμε να συλλέξουμε σπόρους. Οι σπόροι αυτοί φυτεύονται στα τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου σε σπορείο. Πριν τους φυτέψουμε για να αυξήσουμε τη βλαστικότητας τους μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε νερό για 1 ημέρα περίπου. 

    2. Πολλαπλασιασμός με κονδύλους: 

Το κυκλάμινο μπορεί να πολλαπλασιαστεί εύκολα με τους κονδύλους. Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου αφαιρούνται την περίοδο του καλοκαιριού από το χώμα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια φυτεύονται σε νέα θέση στον κήπο ή σε γλάστρα για να φυτρώσουν ξανά το φθινόπωρο. 

 

Λίπανση και άρδευση


Το κυκλάμινο χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας του. Τα  κυκλάμινα που έχουμε φυτευτεί σε κήπο, το φθινόπωρο, την άνοιξη και το χειμώνα  μπορούμε να προσθέσουμε πλήρες λίπασμα. Για κυκλάμινα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, επιλέγουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε 2 εβδομάδες για όλη την περίοδο του φθινοπώρου και επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

Τα κυκλάμινα χρειάζονται πότισμα το φθινόπωρο συνέχεια. Προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα, για να μην έχουμε προσβολές από μυκητολογικές ασυθένειες. Επίσης, δεν ποτίζουμε πάρα πολύ γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του κυκλάμινου.  Ποτίζουμε συνήθως 2 φορές την εβδομάδα το φθινόπωρο και μετά ελέγχουμε το χώμα όταν στεγνώσει να ξανά ποτίσουμε. 

Συγκομιδή - Κλάδεμα


Τα φυτά προωθούνται στην αγορά όταν έχουν ανθίσει τέσσερα ή περισσότερα άνθη και έχουν εμφανιστεί αρκετά μπουμπούκια. To κυκλάμινο δεν χρειάζεται κλάδεμα  μόνο αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών.
 

Συντήρηση


Οι καταναλωτές μόλις πάρουν τα φυτά πρέπει να αφαιρέσουν το περιτύλιγμα και να τα τοποθετήσουν σε καλά φωτισμένο χώρο και θερμοκρασία με προτιμότερη των 16-17°C. Τοποθετείται κοντά σε οποιοδήποτε παράθυρο και ποτίζεται με προσοχή ώστε το υπόστρωμα να είναι συνεχώς υγρό χωρίς να διαβρέχεται το κέντρο του φυτού όπου βρίσκεται ο κόνδυλος. Όταν τελειώσει η άνθηση (Ιούνιος) βγάζουμε τα φυτά σε υπαίθριους χώρους σε ημισκιερό μέρος. Τα ποτίσματα μειώνονται μέχρι να αρχίσουν να να ξεραίνονται τα φύλλα οπότε κόβονται και απομακρύνονται. Τότε σταματά κάθε περιποίηση μέχρι το φθινόπωρο που θα αρχίσει ο νέος κύκλος ανάπτυξης.

 

Εχθροί - Ασθένειες


Όταν έχουμε υψηλή υγρασία και φτωχό αερισμό, το κυκλάμινο προσβάλλεται από την ασθένεια του βοτρύτη που προκαλεί σάπισμα και εμφάνιση γκρίζας μούχλας. Tο κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από το θρίπα που προκαλεί  σημάδια στα φύλλα του. Υπάρχουν και κάποιες φυσιολογικές ανωμαλίες όπως η πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, καθυστέρηση στην άνθηση, χλώρωση των φύλλων και αδύνατη βλάστηση.
 

 



Πηγές:

Ανθοκομικά φυτά για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς χώρους- Οκτώβριος 2020 Εκδόσεις Πεδίο - Άννα Αντωνιδάκη - Γιατρομανωλάκη (333-340)

2025 Agroclica, All rights reserved