Ένα πολυετές φυτό με πλούσια ανθοφορία και πανέμορφα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες σε υπέροχα χρώματα. Τα χρυσάνθεμα αποτελούν από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν την εποχή του φθινοπώρου. Από ένα είδος χρυσάνθεμου, το πύρεθρο, βγαίνει μία ουσία η φυσική πυρεθρίνη, γνωστή και ως φυσικό πύρεθρο, που χρησιμοποιείται ως οικολογικό εντομοκτόνο στον κήπο. Η χρήση του φυσικού πύρεθρου εφαρμόζεται για να αντιμετωπίσουμε τις βρωμούσες, την μελίγκρα, τις κάμπιες και την ψώρα των φυτών (κοκκοειδή).
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και είδη χρυσάνθεμων. Χωρίζονται σε:
Aν θέλουμε να φυτέψουμε το χρυσάνθεμο σε γλάστρα, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες χρυσάνθεμου που έχουν πιο σφιχτή μορφή για να μην επηρεάζονται από τους ανέμους. Επιλέγουμε σημεία στο μπαλκόνι μας με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και τα τοποθετούμε εκεί. Ανάλογα την ποικιλία και το μέγεθος του χρυσάνθεμου, επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, διαμέτρου και ύψους 20-30 εκατοστών που να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό όταν ποτίζουμε.
Η φύτευση του χρυσάνθεμου είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο και όχι τις μεσημεριανές ώρες, για να αποφύγουμε στρεσάρισμα στο φυτό που μπορεί να οδηγήσει στο να μαραθούν τα φύλλα και τα λουλούδια του. Κατά τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει παράλληλα και καλή αποστράγγιση.
Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, το φυτό χρειάζεται κλάδεμα. Αφαιρούμε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόβουμε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.
Το χρυσάνθεμο έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και λίπασμα. Όταν τα χρυσάνθεμα τα έχουμε φυτέψει στον κήπο, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο βάζουμε 30 γραμμάρια σύνθετου λιπάσματος. Όταν τα χρυσάνθεμα τα έχουμε σε γλάστρες, κάνουμε διαφορετική λίπανση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας ξεκινώντας 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και επαναλαμβάνοντας κάθε 2-3 εβδομάδες από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.
Τα χρυσάνθεμα έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς αλλά και την περίοδο των σχηματισμών των μπουμπουκιών μήνες χρειάζονται πότισμα κάθε 2 ημέρες. Δεν πρέπει να ποτίζουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται γιατί υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος της ρίζας αλλά και ανάπτυξη κάποιων ασθενειών. Επίσης, όταν ποτίζουμε τα χρυσάνθεμα δεν πρέπει να βρέχουμε τα φύλλα για την αποφυγή διάφορων μυκητολογικών ασθενειών.
Όταν υπάρχει υπερβολική υγρασία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προσβολές από ωίδιο. Μπορούμε να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι. Η μελίγκρα επίσης μπορεί να προσβάλει το φυτό μας. Μπορούμε να ψεκάσουμε με θερινό πολτό ή βιολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης. Είναι επίσης ευάλωτο σε γυμνοσαλίγκαρους ή σαλιγκάρια και πρέπει να προστατεύεται με κατάλληλα σκευάσματα, όπου υπάρχει πρόβλημα.
Πηγές:
Ανθοκομικά φυτά για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς χώρους- Οκτώβριος 2020 Εκδόσεις Πεδίο - Άννα Αντωνιδάκη - Γιατρομανωλάκη (412-422)