Γλυκοπατάτα

Γενικά


Η γλυκοπατάτα καλλιεργείται  κυρίως για τις σαρκώδεις και αμυλώδεις κονδυλόριζες της και είναι ένα κηπευτικό με μεγάλη αξία καθώς αποτελεί βασικό είδος διατροφής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Χρησιμοποιείται επίσης στην ζαχαροπλαστική αλλά και στην βιομηχανία οινοπνεύματος. Η παραγωγή το 2012 ήταν 103 εκατομμύρια τόνους με την Ασία να έχει το 78,6% της παραγωγής και Αφρική το 17,5%. Κυριότερες χώρες είναι η Κίνα που καλύπτει το 71% της παραγωγής. Στην Ελλάδα οι εκτάσεις είναι αρκετά περιορισμένες.


Κλίμα & Έδαφος


Η γλυκοπατάτα χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και πολύ φως καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής της περιόδου. Δεν αντέχει καθόλου στον παγετό, ενώ μπορεί να επιβιώσει σε μεγάλες υγρασίες και θερμοκρασίες. Γενικά για την ανάπτυξη της χρειαζόμαστε ελάχιστη θερμοκρασία 18℃ . Ιδανικές θερμοκρασίες αποτελούν οι 30 ℃  την ημέρα και οι 20 ℃  την νύχτα. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 25℃. Δεν πρέπει να φυτεύουμε την γλυκοπατάτα όταν η θερμοκρασία εδάφους είναι > 21℃. 
Πολύ μεγάλο ρόλο για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας παίζει το έδαφος. Η δομή, ο αερισμός και η στράγγιση αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του εδάφους για την παραγωγή της γλυκοπατάτας. Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα αμμώδη έως αμμοπηλώδη με καλό αερισμό. Το άριστο Ph κυμαίνεται από 6-7,5. Η γλυκοπατάτα παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στην αλατότητα.

Ποικιλίες


  1. Βιολέ της Μαλάγας. Οι κόνδυλοι είναι ελλειψοειδείς με φλοιό βιολέ και σάρκα κίτρινη. Είναι ποικιλία πολύ πρώιμη και διατηρείται καλά.
  2. Μακρυές κίτρινες. Οι κόνδυλοι γίνονται μακρουλοί με φλοιό και σάρκα κιτρινωπή και πολύ γλυκιά. Η ποικιλία αυτή έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα και καλλιεργείται σε μεγάλη ακτίνα στην Κέρκυρα
  3. Στρογγυλές. Οι κόνδυλοι γίνονται σχεδόν στρογγυλοί και πολύ ογκώδεις μέχρι 1-2 οκάδ. βάρους. Η σάρκα τους είναι λευκή και αλευρώδης, αλλά ελάχιστα γλυκιά.


Εποχή φύτευσης


Δεν γίνεται να φυτεύσουμε την γλυκοπατάτα κατευθείαν στο χωράφι. Τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο φυτεύουμε τους κονδύλους της γλυκοπατάτας σε σπορεία. Όταν φυτρώσουν οι κόνδυλοι στο σπορείο περίπου 1-1,5 μήνα αργότερα, παίρνουμε τους βλαστούς που έχουν βγει σε ύψος 15-20 εκατοστά και τους μεταφυτεύουμε μαζί με την ρίζα τους στην τελική τους θέση στο χωράφι. H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα  που έχουν αποστάσεις 1 μέτρο μεταξύ τους. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά. 


Λίπανση & Άρδευση


Η γλυκοπατάτα έχει μικρότερες απαιτήσεις σε λιπαντικά στοιχεία από την πατάτα. Πριν από την οποιαδήποτε λίπανση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν την περιοχή, τον καιρό καθώς και να προχωρούμε σε μια ανάλυση εδάφους. Στη Ελλάδα συνιστάται η προσθήκη 50 κιλών/ στρέμμα του σύνθετου λιπάσματος 11-48-0 και αν έχουμε έδαφος φτωχό σε κάλιο προσθέτουμε 50κιλά/στρέμμα 0-0-48. Στην περιοχή του Πύργου Ηλείας χρησιμοποιούνται 20 κιλά Ν, 5 κιλά P και 30 κιλά Κ/στρέμμα. Κατά την προετοιμασία του εδάφους απαιτούνται Ca 5,5 κιλά/στρέμμα, 2 κιλά/στρέμμα Mg και 2,5 τόνοι χωνεμένης κοπριάς.

Η γλυκοπατάτα είναι μια καλλιέργεια που χρειάζεται αρκετό νερό. Πρέπει να εξασφαλίζουμε σταθερή υγρασία σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Περίπου για όλη την διάρκεια της καλλιέργειας χρειάζονται 500-700 κυβικά μέτρα/στρέμμα. Η μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι με το σύστημα στάγδην. 


Εχθροί & Ασθένειες


Προσβολές από έντομα: 

  1.  Σιδηροσκώληκες 
  2. Αφίδες
  3.  Γρυλλοτάλπα
  4. Κολεόπτερο Herse convolvuli
  5. Κολεόπτερο Systena spp.
  6. Κολεόπτερο Cylas formicarious elegantulus

Προσβολές από μύκητες:

  1. Ξηρή σήψη
  2. Μαύρη σήψη
  3.  Επιφανειακή σήψη
  4.  Ανθρακής σήψη
  5.  Μαλακή σήψη
  6. Στρεπτομύκητες
    Οι εχθροί και οι ασθένειες αντιμετωπίζονται με καλλιεργητικά μέτρα αλλά και με εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα για την καλλιέργεια.
     

Συγκομιδή & Αποθήκευση


H γλυκοπατάτα συγκομίζεται 4-6 μήνες μετά τη φύτευση της περίπου τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Η εξαγωγή των κονδύλων από το έδαφος γίνεται ύστερα από την κοπή και την απομάκρυνση του φυλλώματος. Σημειώνεται ότι το φύλλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ζωοτροφή. Μετά την εξαγωγή τους οι κόνδυλοι αφήνονται μερικές ώρες στην επιφάνεια του εδάφους για να στεγνώσουν. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η συγκομιδή όταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή ή όταν επικρατεί βροχερός καιρός γιατί ευνοείται η σήψη των κονδύλων.


Η γλυκοπατάτα μπορεί να αποθηκευτεί σε χώρους με ρυθμιζόμενες συνθήκες με θερμοκρασία 13-15 ℃ και σχετική υγρασία 85-90%. Πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός. Η αποθήκευση μπορεί να γίνει μέχρι και για 6 μήνες ανάλογα με την ποικιλία και τον τύπο της γλυκοπατάτας. Για λίγη διάρκεια αποθήκευσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε την γλυκοπατάτα σε υπόγειους ή επίγειους σωρούς στο έδαφος με καλή στράγγιση και μόνωση.

 

Πηγές: Η τεχνική της καλλιέργειας των υπαίθριων λαχανικών, ΧΡΙΣΤΟΣ Μ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ 
 

2025 Agroclica, All rights reserved